- VORES DRØMME ER BLEVET GJORT TIL VIRKELIGHED

Foto: Kongelunden/Per Bille — 14.12.2022 15:45

Her bringer vi bestyrelsesformand for AGF A/S Lars Fournais' tale fra onsdagens præsentation af vinderne af arkitektkonkurrencen om et nyt fodboldstadion.

Kære alle sammen

Selvom der er ti dage til juleaften, så tager vi i dag forskud på glæderne og åbner den gave, der i rigtig mange år har stået allerøverst på ønskesedlen i AGF. Ja, det er en glædens dag i dag – ikke bare for AGF, men i særdeleshed også for hele byen. Vores drømme er blevet gjort til virkelighed. Drømme, som vi for alvor begyndte at fortælle om i 2014, og som nu her otte år og masser af hårdt arbejde senere tager konkret form.

I over 100 år har AGF haft hjemmebane for enden af Stadion Allé. Da Aarhus Stadion blev indviet dem 5. juni 1920 med pomp og pragt, var det dengang også kulminationen på mange års målrettet arbejde for at skabe et nyt, moderne samlingspunkt i byen. Det var dog ikke en opgave, som kommunen alene kunne løfte, og man nåede dengang kun i mål takket være private velyndere.

Det samme kan siges, om det vinderprojekt, vi i dag har fået præsenteret. Uden de enestående donationer fra Salling Fondene og Lind Invest ved Henrik Lind på samlet 500 millioner – jeg gentager lige: En halv milliard - var vi aldrig kommet i mål. Det er ganske enkelt uden sidestykke i dansk idræt – og hele byen skylder Salling Fondene og Henrik Lind en enorm tak.

Med jeres donation får Aarhus et vartegn, der bliver et samlingspunkt for byen i mange forskellige sammenhænge – og her tænker jeg ikke kun på stadion, men på hele Kongelunden, som kommer til at skabe genlyd – ikke bare i Danmark, men også uden for landets grænser. Det er tydeligt, at jeres hjerte banker for Aarhus, og den gave, I har givet byen, og som vil skabe glæde og fornøjelse for tusindvis af aarhusianere i mange år fremover, er ganske enkelt i særklasse. På AGF’s vegne vil jeg gerne sige en dybfølt tak for, at I har gjort dette muligt.

En stor tak skal der også lyde til Aarhus Kommune med borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen. Store beslutninger, der berører mange forskellige interessenter, kræver politisk mod, og det har I vist. På AGF’s vegne vil jeg samtidig også kvittere for et fagligt, kompetent arbejde med tilblivelsen af det udførlige konkurrenceprogram, som Kongelundens Sekretariat anført af Trine Berthold har stået bag. Konkurrenceprogrammet har de forskellige arkitektteams skullet forholde sig til, og vi er meget tilfredse med det endelige resultat.

Resultatet ser vi her: Zaha Hadids vinderprojekt – et enormt flot – ja, majestætisk – stadion, der skiller sig ud, men samtidig også viser respekt for Axel Høeg Hansens ikoniske stadionbygninger og den unikke placering i Marselisskoven i det hele taget. Der var flere spændende bud i konkurrencen, men i AGF er vi enormt glade for, at valget faldt på Zaha Hadids projekt.

Det har fra starten været vores foretrukne projekt ud fra en holistisk tilgang til funktionalitet og design og baseret på de ønsker, vi gennem hele processen har fået fra fans og sponsorer. Og ikke nok med at det er det flotteste stadion – det er også det mest bygbare med den mindste tidsrisiko. Mere kunne vi ikke ønske os. Jeg vil gerne sige et stort tillykke til Team Zaha Hadid. Vi ser frem til et godt samarbejde i de kommende år, indtil stadion står klar. I har sat barren højt – og vi deler jeres høje ambitioner.

Høje ambitioner kræver, at der også er økonomi til at realisere dem. Derfor bidrager vi i AGF også til, at byen får et nyt topmoderne stadion. Vores samlede bidrag til stadionøkonomien bliver på 150 mio. kr., og lagt sammen med de 500 mio. fra Salling Fondene og Lind Invest når vi op på de 650 mio. kr., der er budgettet for stadion. Aarhus Kommune kommer som bekendt også med 250 mio. kr., men de penge går ikke til stadion men til blandt andet nye idrætsfaciliteter for de andre sportsgrene og udvikling af infrastrukturen i området.

Vi er glade for, at vi her i dag også kan offentliggøre, at vi er nået til enighed med Aarhus Kommune om en langvarig lejeaftale, hvor vi kommer til at drive byens nye fodboldstadion og alle de aktiviteter, der kommer til at foregå på faciliteten, der får plads til op 24.000 tilskuere og indeholder lounger, der kan huse 2500 VIP-gæster. Og her tænker jeg ikke kun på AGF’s kampe, men også på andre events – lige fra møder og konferencer i dagligdagen til stadionkoncerter og landskampe.

Om tre og et halvt år skal det nye stadion stå klar. Selvom det måske synes langt ude i fremtiden, så går tiden hurtigt – og hvis vi skal overholde deadline, hvilket vi i AGF vil gøre alt for sker, så kræver det, at vi alle trækker i arbejdstøjet – og at vi også trækker i samme retning. I AGF ser vi frem til et godt og konstruktivt samarbejde med alle interessenter. I dag har vi sammen nået en markant milepæl – den første af mange, inden vi kan indvie byens kommende fodboldstadion i sommeren 2026.

Endnu engang en stor tak til alle, der gør det her muligt – og tillykke til hele byen. Tak!