DELE AF HJEMMEBANEN HJÆLPER VINTERSPORT FREM MOD OL

16.11.2023 22:04

Løbebanen fra Ceres Park gør en forskel for vintersport i Randers.

Når vi den 7. december mødes til årets sidste kamp, bliver det på et Ceres Park, hvor forberedelserne til et nyt stadion er gået i gang. Det er nemlig lige om lidt, at nedrivningen af det nuværende Ceres Park begynder, før arbejdet med at bygge det nye stadion i Aarhus går i gang. 

Det betyder også et farvel til løbebanen, der i 100 år har omkranset banen og har været arena for atletikkens verdensmestre, Arhus Games, olympiske mestre, en enkelt verdensrekord i 1972 - og både mål- og medaljefejringer, når AGF’s fodboldhold har spillet på grønsværen. 

Nu får løbebanen et nyt liv efter den bliver fjernet som noget af det første i arbejdet med et nyt stadion. Og måske den endda kan være med til at sende Danmark til Vinter-OL.

For godt 35 km. mod nord i Randers-forstaden Langvang arbejder Randers Bob- og Skeleton nemlig på at bygge landets første push-track startbane til at øve starten i vintersportsdisciplinen Skeleton.

Skeleton er en vintersport, hvor deltagerne kører en en-personers slæde ned over en isbane og hvor starten er en ekstrem vigtig del af succes i sporten. Og dér kan løbebanen fra Aarhus være en vigtig ingrediens.

Så en del af cindersbanen, som løbebanen også kaldes, er nu på vej til en forstad i Randers, hvor den skal udgøre en central del af start-træningsbanen hos Randers Bob- og Skeleton.

- At vi kan få noget af løbebanen, er altafgørende for økonomien i at bygge sådan en bane som vi har brug for til vores sport. Det gør, at vi rent pengemæssigt, kan komme i mål. Det er en kæmpehjælp, fortæller kasserer Jørgen Pedersen og sekretær Lars Sølvsten fra Randers Bob og Skeleton, da AGF.dk mødte dem på Ceres Park, hvor de hentede noget af løbebanen til deres startbane i Randers.

Med løbebanen fra Aarhus, vil Randers Bob og Skeleton kunne anlægge deres egen model af startområdet på en Skeleton-bane - og det bliver den første af sin slags i Danmark.

Lige nu går turen enten til Winterberg i Tyskland eller Lillehammer i Norge, hvis man bor i Danmark og vil forfine sin startteknik. Dermed er der mange timer og endnu flere kilometer at spare i fremtiden. Derfor ligger der ikke kun en god nyhed om genanvendelse, men også et tydeligt bæredygtigt aftryk i sparet transport.

Skeleton er en niche-sport i Danmark med kun fem-seks aktive udøvere på højt niveau. Rent praktisk løber udøverne sig i gang og kaster sig ned på en slæde, der kører med over 100 kilometer i timen gennem en iskanal. Der kommer hverken is eller fartbøder på løbebanen i dens nye liv, men muligheden for at lægge 80 meter løbebane gør, at man kan træne den altafgørende start.

I dag træner Bob og Skeleton-foreningen i siden af en eksisterende atletikbane, hvor de så lægger en skinne ud, som slæden kan køre på. På den nye bane, som bliver udfærdiget efter internationale standarder, bliver der mulighed for at bygge en bane med den rigtige skråning. 

For at push-track startbanen på bedste vis giver effekten af en rigtig start, så skal den nemlig bygges med en strækning på 12 meter, hvor den falder 2 % og så en strækning på 35 meter, hvor den falder 12 %. Det kan man gøre, ved at anlægge jordvolde og så lægge løbebanen ovenpå.

Og selvom blandt andre Norlys Fonden på fineste vis har støttet projektet og Randers Kommune også støtter op, så ville det være svært at finde pengene til at købe helt ny løbebane - derfor er løbebanen fra Aarhus meget velkommen i Langvang, hvor den kommer til at fungere som den perfekte belægning til at øve den vigtige start.

Og håbet er, at banen kan trække andre til fra Norden og være med til at give sporten et boost i Danmark - og altså være med til at give at kunne sende danske Skeleton-atleter til Vinter-OL i fremtiden. Vi ønsker Randers Bob og Skeleton held og lykke med byggeprojekter og ikke mindst med træningen frem mod et muligt Vinter-OL.

Besøg Randers Bob og Skeleton her >>>