AGF SÆTTER FOKUS PÅ DIABETES I NYT NATIONALT SAMARBEJDE

05.05.2023 10:23

I Danmark lever ca. 225.000 mennesker med type 2 diabetes. Og endnu flere er i risiko for at udvikle sygdommen. Nu skal et nyt samarbejde mellem AGF og de Danske Steno Diabetes Centre sætte fokus på diabetes og mænds generelle sundhed.

Samarbejdet skal dels at øge opmærksomheden om risikoen for udvikling af type 2 diabetes og dels skabe nye motionstilbud og fællesskaber for mænd, hvor AGF har en stor berøringsflade, som 3F Superliga-klubben nu stiller til rådighed for Steno Diabetes Centrene.

Centrene er regionale videns- og udviklingscentre for forebyggelse, behandling og forskning inden for diabetes. De ejes af de fem regioner og bygger på donationer fra Novo Nordisk Fonden.

- Vi er ikke kun sat i verden for at styrke diabetesbehandlingen, men også for at bidrage til at forebygge og bremse den stigende forekomst af diabetes og andre kroniske sygdomme i samfundet, og i det arbejde skal vi hele tiden gå nye veje. Derfor er det en enestående mulighed for os nu at få en stor spiller som AGF på banen i det arbejde. International forskning viser, at professionelle fodboldklubber kan lykkes med at rekruttere og engagere mænd til sundhedsfremmende tilbud. Nu afprøver vi det for første gang i Danmark i samarbejde med AGF.

- Og vi har høje forventninger. For fællesskabet omkring en fodboldklub og til kampene har et særligt drive og en helt særlig energi - tænk, hvis vi kunne overføre noget af al den energi til andre dele af livet, siger Troels Krarup Hansen, der er direktør for Steno Diabetes Center Aarhus.

Fans bliver spurgt på søndag
Først skridt i det nye samarbejde tages på søndag, når AGF spiller mod Viborg FF i Ceres Park. Her vil Steno Diabetes Center Aarhus være tilstede på stadion og i AL Bank Fanzonen for at indsamle data gennem interviews og spørgeskemaer blandt publikum.

Derefter vil AGF og de fem Steno Diabetes Centre gå i gang med at udvikle et motions-fælleskab, som skal udbydes til mandlige fodboldfans. Det kunne være et fodboldtilbud på AGF’s træningsanlæg eller ude i en af klubbens mange samarbejdsklubber. Tilbuddet skal omsluttes af forskellige sociale aktiviteter, som skal være med til at skabe og styrke fællesskabet.

- Vi håber, at vores gæster på søndag vil tage godt imod Steno Diabetes Center Aarhus, hvis de møder dem. De gør et fremragende stykke arbejde, og vi er glade for, at vi kan hjælpe dem til at gøre deres arbejde endnu bedre og dermed skabe opmærksomhed om mænds sundhed generelt - både den fysiske og den mentale sundhed.

- Vi ønsker at skabe mulighederne for en positiv forandring hos vores mange fans og gøre opmærksom på vigtigheden i at passe på sig selv. Det er også en del af vores værdisæt som klub, at vi er ansvarlige og bruger den sammenhængskraft, vi har som klub, til at gøre en positiv forskel i vores nærområde - det kan vi gøre via dette nye spændende samarbejde med Steno Diabetes Centrene, siger bæredygtighedsansvarlig i AGF, Sine Hausner.

Det nye samarbejde med AGF er første skridt i en ny landsdækkende indsats for Steno Diabetes Centrene i Danmark, der i den kommende tid vil udvikle - og rejse penge til flere nye initiativer målrettet mænds sundhed.

Fakta:
Mænd har 27 % større forekomst af diabetes end kvinder og en dødelighed, der er næsten tre gange så højt. Mænd har også 46 % større risiko for at udvikle hjertesygdomme og en 50 % større dødelighed.
Kilde: Forum for Mænds Sundhed

Om Steno Diabetes Centrene
Novo Nordisk Fonden har i samarbejde med hver af de danske regioner, Det Grønlandske og Det Færøske Sundhedsvæsen taget initiativ til etableringen af fem ambulante diabetescentre i Danmark, et center i Grønland og et på Færøerne.

Steno Diabetes Centrene skal bidrage til at løfte den samlede diabetesindsats til gavn for personer med diabetes.

Centrene er opkaldt efter en af dansk videnskabs største pionerer: Niels Steensen. På latin er Niels Steensens navn Nicolaus Steno - heraf Steno Diabetes Center.

Se mere på steno.dk