- HVIS DET HER VAR ET 8-16 JOB, SÅ HAVDE VI IKKE SÅ PÆN EN PLÆNE

06.07.2023 17:27

Græs skal bruge tre ting for at vokse - lys, varme og vand. I den tørkeramte juni måned var det småt med vandet, så der kom groundsman i AGF, Rasmus Lind, på overarbejde.

Indtil videre har det været en lang og tør sommer for de danske græsplæner. 26 dages tørke i juni måned farvede meget græs gult og satte selv den mest ivrige fritidsgartner på hårdt arbejde. Og så er der dem, der har græsset som fuldtidsbeskæftigelse.

Det er formiddag på Ceres Park og Rasmus Lind er ved at trimme kanterne på banen. Han er groundsman i AGF og sørger for græsset på Ceres Park og på træningsbanerne på Fredensvang.

- Det vigtigste når græsset skal vokse er lys, varme og vand. Hvis man fjerner én af tingene, så bliver det svært, fortæller han og kører hånden gennem det afklippede græs. Han kan mærke på græsset, om det har det godt. Han kan se det på farven og på mængden af græs, der er klippet i dag.

I dagene efter sæsonens afslutning blev sidste års bane høvlet – det vil sige, man fjerner de øverste to centimeter, før man sår den bane, der skal holde til næste sæson. Så mens vi andre langsomt har set vores græsplæner miste den grønne farve i tørken, har Rasmus Lind været i gang med at så en helt ny plæne, der bestemt ikke kan tåle noget gult nogen steder.

Dagen som groundsman går med at klippe græsset, prikke det, lufte det, så, gøde og holde øje med vandingen.

- Jeg tror ikke, der er en time i døgnet, hvor jeg ikke tænker på græsset her på banen.

Det kan aldrig blive godt nok Rasmus Lind og belønningen kommer, når spillerne løber ind på banen.

- Jeg er mest stolt, når det hele står pænt og spillerne får den der wauw oplevelse, når de løber ind og ser banen. Man kan se det i deres øjne. Det er noget, jeg tror, en groundsman bare kan se.

På kampdage gør Rasmus Lind banen klar fra tidligt om morgenen med klipning og vanding og så kører han som regel hjem efter første halvleg. Ellers bliver sådan en dag hurtigt lang. Det gør mange dage, når man er groundsman.

- Hvis det her var et 8-16 job, så havde vi ikke så pæn en bane. Man skal være der, når græsset har brug for det. Også om klokken så er 22 om aftenen. Tiden du bruger på banen betyder mest. Jo mere kærlighed den får, jo pænere bliver den.

Det er der også forståelse for derhjemme.

- Jeg kan lige tage et par dage nu her, når banen står flot og lærlingen er tilbage fra ferie, men ellers hedder det altså jule-og vinterferie.

Kort fortalt er banen på Ceres Park en hybridbane, der består af en måtte, hvor man sår det nye græs ovenpå – græsrødderne vokser op gennem måtten og giver dermed en mere slidstærk bane, der kan holde hele sæsonen. Ovenpå græsfrøene og måttes strøer man topdress, et sandlag, der er med til at få græsset til at vokse.

De første ti dage skal man være meget nænsom med den nysåede bane.
”Så slår vi græsset med håndskubber. Det bliver til 30 kilometer om dagen, ti kilometer per bane,” fortæller Rasmus Lind.

Den førnævnte opskrift på gode vækstforhold – lys, varme og vand – har altså manglet en vigtig ingrediens det meste af denne sommer: vand. Derfor er banen på Ceres Park blevet vandet mere end normalt og det har krævet hårdere arbejde, at sikre en god bane til 2023/2024 sæsonen.

- Jeg møder ved en 6-7 tiden om morgen, så kigger jeg på banen og planlægger. Meget af det vi gør, virker først om 14 dage og vi får først et godt resultat om et halvt år, så der er meget planlægning og vi tænker hele tiden fremad, fortæller Rasmus Lind.

Og hvis du går og drømmer om at få din helt egen Superliga-bane hjemme i haven, så kan vi afsløre, at sådan én klippes i 25 millimeters højde.
- Det giver det bedste boldrul og hvis man klipper det kortere, så stresser det græsset.

Den nye sæson med al dens håb og spænding nærmer sig og det kan en groundsman også mærke. Især når der skal spilles europæisk fodbold på banen i år.

- Ceres Park skal altid stå. Ligegyldigt hvad. Men det kribler da lidt mere, fordi der er flere øjne på. Jo mere sus giver det også i maven. Det kommer, når vi nærmer os. Når banen står helt perfekt og jeg kan mærke ”nu er den der”.

Når man nu er groundsman, så er et nærliggende spørgsmål, hvordan plænen ser ud i privaten.

- Den har været pænene. Lige da jeg var nyuddannet var det den flotteste på hele vejen. Nu er der simpelthen ikke tid til det. Dér er AGF vigtigere.

Så er det jo heldigt, at Rasmus Lind har det med duften af nyslået græs som rigtig mange andre.

- Det er nok det bedste, der findes. Sammen med duften af en kold øl.

Du finder begge dele på Ceres Park den 23. juli, hvor vi skyder sæsonen i gang mod Vejle. Du finder din billet lige her. Husk Aarhus Walk inden – det kan du læse mere om her.