LAD OS TALE OM DET: AGF OG PSYKIATRIFONDEN INDLEDER NYT SAMARBEJDE

19.12.2023 08:26

Det skal være okay at tale om det, hvis man ikke har det godt. De fleste af os får på et eller andet tidspunkt en psykisk sygdom ind på livet. Enten hos os selv eller hos en ven eller et familiemedlem. Alligevel kan det være lettere for mange af os at tale om, at vi har ondt i benet end ondt i sindet. Det vil AGF og Psykiatrifonden nu gøre op med, når de to i 2024 indleder en kampagne, der skal få psykisk sygdom frem i lyset. For det skal være okay at tale om det, hvis man har ondt i sindet eller på andre måder ikke har det godt. - Psykisk sygdom kan være mange ting, og det kan ramme alle. Uanset om vi selv får en psykisk sygdom eller er pårørende, fylder det meget. De fleste bliver behandlet og får det godt igen, men alligevel er det forbundet med mange fordomme og misforståelser. Hvis vi gør det nemmere at tale om, bliver det også lettere at række ud få den hjælp, som man har brug for. Vi skal kunne tale om det - vi har slet ikke råd til at lade være. - Derfor er det fantastisk, at AGF nu går forrest på den her dagsorden, som vi også står for i Psykiatrifonden. AGF har som en stor fodboldklub en meget bred berøringsflade, og sammen kan vi nå endnu længere ud i kampen mod psykisk sygdom og vores arbejde med at oplyse om det, siger Marianne Skjold, der er direktør i Psykiatrifonden. 

Lad os tale om det
Det nye samarbejde vil blandt andet bestå af en oplysningskampagne, som AGF og Psykiatrifonden sætter i gang i foråret i et forsøg på at gøre op med de tabuer, som stadig omgiver psykisk sygdom.

Håbet er at starte en samtale om, at det er okay at række hånden op, hvis man har ondt i sindet eller måske blot er ensom eller ked af det. For det må aldrig være et tabu, hvis man har det skidt. 


- Det er vigtigt, at børn og unge lærer at række ud til familie og venner, hvis de ikke har det godt. Her har vi i AGF en platform, som kan bidrage til det.
 


- Vi kan oplyse, informere og fortælle, at det er mere end okay at række ud og ikke mindst, at det er i orden at tale om tingene. I vores verden er det naturligt at tale om en skade i knæet, men det skal også være i orden at tale om vores mentale helbred. Mistrivsel og psykisk sygdom vedkommer os alle, og vi må aldrig stoppe med at tale med hinanden om, hvordan vi har det, siger Sine Hausner, der er bæredygtighedsansvarlig i AGF.

Elefanten i rummet
Til sommer kulminerer det nye samarbejde mellem AGF og Psykiatrifonden, når AGF deltager i en stor happening i Aarhus, som Psykiatrifonden og Wild in Art står bag i partnerskab med Aarhus Kommune. Under overskriften ”Find elefanten - oplev Aarhus” placeres en flok farverige elefanter rundt om i Aarhus. De vil udgøre en rute gennem byens gader, og i ni uger kan man gå på opdagelse i byen og finde de mange elefanter, som hver især er unikke kunstværker skabt af lokale eller nationale kunstnere. Her vil AGF deltage med en AGF-elefant udsmykket af Aarhus-kunstneren Mormor, som også står bag AGF’s karakteristiske udebanetrøje i denne sæson.

Håbet er, at elefanterne bliver en samtalestarter om psykiske sygdomme og en uhøjtidelig og farverig samtalestarter i den århusianske sommer.- Psykisk sygdom er elefanten i rummet. Den fylder en del, men den er svær at tale om og forbundet med en masse fordomme. Men vi er nødt til at tale om det. Det skal elefanterne i Aarhus været et symbol på, og vores nye samarbejde med AGF er en god opbygning til den event, hvor vi allerede nu kan sætte fokus på elefanten i rummet og få den frem i lyset, siger Torsten Bjørn Jacobsen, psykiater og formand for Psykiatrifonden.


Eventet i Aarhus til sommer er skabt af Psykiatrifonden og Wild in Art i partnerskab med Aarhus Kommune. Det er lavet sammen med en lang række lokale partnere - herunder AGF. 

Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation, som kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. Se mere her >> 

Wild in Art er en organisation inden for offentlige kunstbegivenheder og kreative projekter verden over. Gennem inkluderende og farverig kunst hjælper Wild in Art organisationer og andre partnere med at sætte fokus på specifikke emner. Se mere her >>>