ÅRETS FRIVILLIG 2023: MIT ARBEJDE ER, AT FOLK HAR DET GODT OG TAGER EN UDDANNELSE

27.08.2023 15:57

I pausen af søndagens hylder vi Årets Frivillig, hvor vi sammen med Arbejdernes Landsbank belønner én af de ildsjæle, der gør en kæmpe forskel i lige præcis deres klub.

Mellem Hasle Bakker og Bazaar Vest ligger et par flotte, grønne fodboldbaner. Der træner IVF og hvis du lægger vejen forbi, så er det meget sandsynligt, at du møder Årets Frivillig. Han hedder Mohammad Weis.

- Han er her hver dag, fortæller Stine Buus, ansvarlig for pigefodbolden og kasserer i Idræts Venskabsforening grundlagt i 2005 – af Mohammad Weis.

Det er Stine, der har nomineret Mohammad til prisen som Årets Frivillig. Mohammad Weis flyttede til Toveshøj i 2004 og året efter startede han IVF op. Fra 16 medlemmer i begyndelsen er foreningen nu oppe på 160 medlemmer og siden 2005 har Mohammad fungeret som formand, været træner, kridtet baner, stået for vedligeholdelse, hjulpet familier i området, sørget for at fragte børn til og fra kampe og været en støtte for de børn, der kommer i klubben.

- Jeg var lige flyttet herud, da jeg startede klubben. Så lærte folk mig at kende. Børnene fik gode oplevelser, så snakkede de med deres netværk og så spredte det sig. Det handler om relationen. Når du har respekt for andre, snakker godt med hinanden og brænder for det. Det er ikke kun sport, det er socialt, det er venskab, fortæller Mohammad Weis.

Og hvis man spørger Mohammad om, hvorfor han er der hver dag, så kommer svaret prompte:

- Børnene. Jeg føler, de har brug for hjælp. De kommer og dyrker sport og så snakker vi om uddannelse og skole. De bliver skubbet ud til samfundet og lærer hvordan de skal integrere sig og komme godt videre i deres liv. Mit arbejde er, at folk har det godt og tager deres uddannelse.

”Mohammad er en god træner, jeg kan altid finde ham i klubben. Han hjælper mig også med at pumpe min bold hvis spørger, og nogle gange køber han slushice til os efter kamp. Jeg tror aldrig jeg har været i klubben uden Mohammad har været der, han er der bare altid"
Maymoona, U11-spiller

På spørgsmålet om hvor mange timer, Mohammad rent faktisk bruger i klubben i løbet af en uge, siger han:

- Million, tusind tak til min kone at hun forstår det og hvad jeg laver.

Siden 2020 har Mohammad arbejdet målrettet på at få flere piger til at spille fodbold og i dag har klubben 70 medlemmer, der er piger – og der er flere kvindelige trænere end mandlige i klubbens ungdomsafdeling.

- Vi skal ikke kun fokusere på drengene. Pigerne er også en del af samfundet og når vi motiverer pigerne, motiverer vi deres mødre også, fortæller Mohammad.

I foråret afholdt IVF deres egen fodboldskole kun for piger og det var en kæmpe succes. Og det er ikke kun pigerne, der kommer ud på banerne men også forældrene.

- Det overrasker dem, hvad deres piger er i stand til. Der har måske været en kultur herude, hvor pigerne ikke skulle spille fodbold. Det var en drengesport. Men det giver spillerne en stolthed at vise hvad de kan og nu er der kæmpe opbakning til kampe. Drenge, piger, familier, alle kommer og kigger på, siger Mohammad.

- Mohammed Weis er en kæmpe ildsjæl, som har viet sit liv til at give drenge og piger i et boligsocialt område en mulighed for at mødes omkring fodbolden – både på og udenfor banen.

Han har skabt et fællessskab, hvor piger og drenge fra området kan mødes til fodboldtræning og sociale arrangementer i klubhuset. Derudover har han gjort en stor indsats for at introducere foreningslivet til en masse piger og drenge og deres forældre. Han har kæmpet for at bryde en kultur, hvor piger ikke hører til på fodboldbanen eller, hvor familierne ikke prioriterer, at piger dyrker sport. Det arbejde vil vi i AGF gerne hylde, fortæller René Frost, chef for klubsamarbejde i AGF om, hvorfor det lige blev Mohammad Weis, der er Årets Frivillig.

I det hele taget har Mohammad Weis og hans arbejde med IVF gjort en kæmpe forskel i lokalområdet. Det fortæller Annett Christiansen, der er foreningsmentor i Toveshøj.

- Mohammad har gjort et kæmpe arbejde, han har et kæmpe netværk. Han har så godt et hjerte og vi kan se resultaterne. Den måde han træner børnene på, tager dem ind, bruger dem som rollemodeller for hinanden. Mohammad ser børnene og får dem til at føle sig værdsat. De får vejledning til at blive en god person i samfundet. Det er strategien. Og sammen med Stine og sammen for forældrene har de fået en god organisation i klubben. Men det er hårdt at være ildsjæl, han siger ikke nej til nogen, fortæller Annett Christiansen.

Mohammad sagde heller ikke nej, da han i 2022 blev kontaktet af Specialsport om muligheden for at oprette et hold i IVF for børn med særlige behov – Mohammad træner selv holdet sammen med sin søn og de 11 børn har selv valgt holdets navnet Dream Team.

- Det har været fantastisk at følge Mohammad og Dream Team og se hvordan Mohammad har taget børnene til sig og givet dem mulighed for at dyrke den sport de drømte om. Han gør en kæmpe forskel for de her børn, hvor mange af dem for første gang i deres liv er medlem i en forening. Det åbne og inkluderende miljø som Mohammad skaber i IVF er guld værd for disse børn. Med sin tydelighed og kærlighed til dem, viser han dem, at han vil dem, og det kan de mærke. Mohammad er en rendyrket ildsjæl, og specialsporten i Aarhus har brug for flere som ham, siger Louise Holmgaard Dixen, konsulent hos Special Sport Århus.

- Vi er mennesker. Når jeg ser glade ansigter, er jeg glad. Folk har brug for opmærksomhed, for at man løfter dem. Det er hårdt, det er ikke nemt, men når man får resultater, så bliver man glad, fortæller Mohammad.

“Mohammad har dedikeret sit liv til at give de unge i området en god fritidsinteresse og et sted, hvor de kan være sammen og udvikle sig. Han er en rollemodel for de unge, og han er altid der for dem når de har brug for ham”
Liban, medlem i BABA - Fonden for Socialt Ansvar

Det er tydeligt, når man sætter sig ned med Mohammad Weis, at børnene er en kæmpe drivkraft for ham. Både at få dem ind i klubben, hvor de er i deres liv lige nu, men især på grund af det aftryk, Mohammad og resten af de frivillige i klubben kan være med til at sætte.

- Jeg har pædagoger, byggeingeniører, én er læge, en sygeplejerske. Vi opdrager børnene socialt, så de bliver gode mennesker i samfundet. Så hvis det ikke lykkes med fodbolden, så kommer de i gymnasiet eller på teknisk skole og bliver de gode mennesker med uddannelse og job.

Lige nu henter de friskt vand hver morgen, der står i store dunke i det improviserede klubhus. Et rigtigt klubhus har klubben slet ikke endnu. Men byggeriet begynder til september og bliver en realitet på grund af flotte donationer fra Aarhus Kommune og Salling Fonden – og naturligvis Mohammads indsats.

- Det har været min store drøm siden vi kom herud i 2007. Et rigtigt klubhus ligesom andre almindelige klubber. Et sted hvor piger og drenge kan komme ind og være og spille spil. Ikke kun fodbold, men også deres sociale liv. Så man holder dem fra gaden.

- Det er blevet et samlingspunkt. Hver spiller får sin egen spillerdragt af klubben. Alle skal være ens herude, det skal ikke komme an på forældrenes økonomi. Og det trækker også andre børn med, når spillerne kommer gående i deres røde tøj ned til banerne. Børnene kommer også udover deres træningstider. De elsker at kommer herned og føler sig hjemme. De kan altid komme, selvom der ikke er træning. Mohammad er her altid, fortæller Annett Christiansen og Stine Buus.

For Mohammad selv var det noget af en overraskelse, da han fik overrakt nyheden om, at han er blevet valgt som Årets Frivillig.

- Det betyder meget for mig. Så folk bliver stolte af mig og det kæmpe arbejde jeg gør. Men også at jeg kan sige tak til dem, der gør det muligt. Jeg vil gerne takke Stine. Hun er en stor hjælp. Hun står for kvindeafdelingen og meget af det administrative, hun snakker godt med familierne, har respekt og gode relationer.

Selvom vi har unge trænere, så går det rigtig godt. De arbejder godt, snakker sammen og er med til at løfte klubben. Forældreopbakningen herude er også unik. De udfordringer vi har, dem løser vi sammen. Vi har det godt. Selvom vi ikke er en rig klub, så har vi det godt. Vi klarer os.

Der skal lyde et stort tillykke og et endnu større tak for indsatsen til især Mohammad Weis og hele holdet af trænere, frivillige og forældre i IVF. Vi i AGF glæder os til at følge jer og fortsætte samarbejdet de kommende år.