MINDEORD: EN STOR AGF’ER ER HER IKKE MERE 

Foto: Ole Nielsen — 03.10.2024 07:59

Kjeld Holm er død.

Jeg har lavet meget i mit liv. Præst, biskop, formandsposter i råd og nævn, foredrag, bøger. Men dybest set har det alt sammen været for at få tiden til at gå til det blev søndag igen. 



Nogenlunde sagde Kjeld Holm en gang om sin livslange kærlighed til AGF.



Vi modtog med sorg i dag meddelelsen om, at den tidligere biskop i Aarhus og AGF-ambassadør er død.



Kjeld Holm blev født i 1945 i Sønderjylland og tog studentereksamen fra Haderslev Katedralskole, inden han flyttede til Aarhus. Her blev han uddannet mag.art. i idéhistorie fra Aarhus Universitet i 1972.



Men fascinationen og glæden ved AGF var startet langt tidligere, hvor han allerede som barn kendte spillere som Henry From og Aage Rou Jensen.

Efter sigende gik et familiebesøg i Aarhus i en ung alder forbi Henry Froms hjem - blot for at komme tæt på stjernen og se, hvor den store målmand boede.



Siden blev Kjeld Holm præst i Ellevang Kirke uden for Aarhus, før han i 1994 blev biskop i Aarhus, hvor han sad i embedet fra 1994 til 2015.



Gennem hele sit professionelle virke var Kjeld Holm en del af samfundsdebatten, og han bidrog med sit engagement og sin flid med blandt andet formandsposter i Nævnet for Etnisk Ligestilling, Rådet for Socialt Udsatte i Aarhus og Institut for Menneskerettigheder, ligesom han i en årrække var formand for Den Danske Præsteforening.



Kjeld Holm var desuden en produktiv forfatter, og det blev til omkring 20 bøger fra hans pen, som både kunne være skarp, kærlig og med stor humor.



For os i AGF var Kjeld Holm en stor støtte og en fast gæst på tribunerne i Ceres Park helt frem til, at hans alder og sygdom gjorde det for svært at komme på stadion.

Han var i en lang årrække AGF-ambassadør og bidrog på den måde både til klubbens indre og ydre liv.



- Næppe nogen, der kender mig, vil betvivle, at denne fodboldklub har været en stor kærlighed for mig i 50 år, og det står jeg ved, skrev Kjeld Holm i et debatindlæg i Århus Stiftstidende i 2019 en af de mange gange, han satte ord på sit forhold til AGF, som han var en af de allerbedste til at gøre.



- Begrebet livsmening falder mig lige for, når jeg tænker på AGF - og specielt i forhold til de mange år, jeg har fulgt klubben i tykt og tyndt, er et andet af de mange citater fra Kjeld Holm, som tilhængerne gennem en menneskealder har kunne spejle deres egen passion for AGF i.



Nu har Kjeld Holm besøgt Ceres Park for sidste gang. AGF-halstørklædet er lagt på hylden, og Kjeld Holm er rejst videre.

- Når døden kommer, får livet en form for alvor - så bortfalder skel, irritation, vrede og utilfredshed. Så ser vi ikke det dårlige menneske, så ser vi det fine menneske; det er det, man dvæler ved, sagde han en gang i et interview.



Flaget er på halv på Fredensvang i dag og vi vil nu dvæle ved Kjelds Holms minde, som det store og fine menneske han var.



Æret være hans minde.

Nekrolog i Århus Stiftstidende.