DEN NÆSTE GENERATION FRA DOWN UNDER ER PÅ VEJ

25.05.2023 18:07

Mød de to seneste australiere i AGF i en række af spillere fra down under.

I de senere år er der kommet et stærkt bånd mellem Australien og AGF i takt med, at flere og flere australske spillere har været eller er i klubben. I øjeblikket udgør Zach Duncan det australske islæt i førsteholdstruppen. Han er dog udlejet i denne sæson til en klub i sit hjemland.

Tidligere har spillere som Mustafa Amini, Chris Ikonomidis, Alex Gersbach og flere andre også repræsenteret de gule australske farver på Fredensvang på fornem vis.

I dag er der fortsat australsk islæt i Viby, men nu i skikkelse af to unge spillere, der spiller for U19; Den offensive Jing Reece på 19 år og forsvarsspilleren Diesel Herrington på 18 år, der begge har taget den 35 timer lange flyveture fra Australien til Danmark for at udleve deres fodbolddrøm.

For både Jing og Diesel har kærligheden til fodbold været en fast følgesvend siden de helt unge år, hvor de første gang sparkede til en fodbold. Jing i Sydney og Diesel i Brisbane. Men fodboldlivet på den anden side af kloden er markant anderledes end det vi kender i Danmark. 

- Da jeg spillede i Australien, trænede jeg længe kun to gange om ugen på et fodboldhold, hvor der både var nybegyndere og øvede spillere, lyder det fra Jing, inden Diesel stemmer i.

- Ja, det var det samme for mig. Generelt er akademierne og ungdoms-holdene i Australien slet ikke lige så professionelle som de er her i Danmark. Alt er mere tilfældigt og op til den enkelte spiller. Jeg tror både Jing og jeg er kommet langt gennem individuel træning og træning med vennerne efter skole. Men det er klart, at Danmark og Europa er et helt andet sted, når det kommer til fodbold, siger Diesel, som fortæller, at australierne efterhånden er godt på vej i forhold til talentudviklingen.

- Heldigvis investerer de bedste hold nu flere penge i akademierne sådan at de nu ligner de europæiske lidt mere. Det er også nødvendigt for at kunne følge med Europa, supplerer Jing. 

Den europæiske drøm 
Netop Europa er ifølge drengene enhver australsk fodboldspillers store drøm. I hvert fald, hvis man har fodbold i blodet.

Men drømmen kommer med en pris, når den så går i opfyldelse - det kan både Jing og Diesel skrive under på efter de er taget til Danmark for at udvikle deres talent og eftersætte deres drømme om et liv i og med fodbold.

- Det er klart, at afstanden mellem Danmark og Australien er hård. Man savner sin familie og venner rigtig meget, når man sidder på den anden side af jorden. Personligt var jeg for eksempel skadet i fem måneder i starten af denne sæson. Og det var da en hård periode, må jeg indrømme, og jeg savnede virkelig min familie. Men heldigvis er Facetime en god opfindelse og på den måde snakker jeg med min familie næsten hver dag, fortæller Jing Reece.

Til daglig bor de to australiere sammen - kun et langt præcist sideskift fra Fredensvang. Med kort afstand til træning, men også med kort afstand til det gode kammeratskab. 

- Det har hjulpet mig rigtig meget også at have Jing heroppe. Vi har hinanden i hverdagen. Vores liv foregår jo i klubben, så hvis vi ikke havde hinanden, ville vi bare sidde derhjemme og glo ind i væggen, griner Diesel Herrington. 

Selvom drengene nu bor tæt på Fredensvang, så ser de på vegne af de lidt yngre spillere frem til den nye talentakademi-bygning, som skal stå klar i sommeren 2024. 

- Som udenlandsk spiller er det jo en drøm at bo sammen med 20 andre ungdomsspillere. På den måde får man en masse socialt foræret, fordi man bor sammen. Så jeg er da lidt misundelig på dem der skal bo på akademiet, når det er færdig, for så er vi nok lidt for gamle til det, siger Jing. 

Lidt som Australien
Heldigvis har australierne i AGF hinanden og en masse gode klubkammerater. Men det er også godt, at ha’ landsmænd tæt på i samme klub. Sådan har det været i AGF i de sidste mange år, når det handlede om australierne, der er gode til at tage sig af hinanden.

Zach Duncan tog sig således af Jing Reece i hans spæde start i klubben og således tog Jing sig af Diesel Herrington, da han kom til Aarhus i sommeren sidst år. Og går vi længere tilbage hjalp Mustafa Amini, Zach Duncan med at falde på plads i smilets by.

Men det der med at falde på plads i Danmark har for både Diesel og Jing nu været forholdsvis overkommeligt. De har hurtigt følt sig hjemme i Aarhus.

- Danmark og Australien minder på mange måder om hinanden rent menneskeligt. Humoren er ret ens og vi tænker ret ens om mange ting virker det til, siger Jing inden han bliver afbrudt Diesel. 

- Men mørket om vinteren. Det er godt nok hårdt. Mørkt når man står op og mørkt når man går i seng. Det har jeg aldrig oplevet før. Det er godt nok vildt synes jeg, griner Diesel.

- Der er ingen tvivl om at vinteren har været det man skulle vænne sig mest til. De første gange jeg spillede i frostvejr, kunne jeg ikke koncentrere mig om kampen fordi jeg var bange for, hvordan mine fødder og hænder ville have det når de blev så kolde, griner Jing. 

- Det er heldigvis bedre nu. Nu har jeg vænnet mig til det. Men når man aldrig har følt kulde på den måde før, skulle man lige vænne sig til det og opleve at det ikke var farligt, lyder det fra Jing mens han får et indforstået grin af sin landsmand.

Drømmene er intakte
Det kolde vejr er efterhånden blevet normalt for de to unge australske fodboldspillere. Men det er en fast plads på førsteholdet i AGF ikke endnu. Det er en rejse, der er lang og hård - som den er for alle ungdomsspillere. Men det slår ikke de to drenge ud.

De træner med førsteholdet i AGF og er all in på slå igennem og få fodboldkarriere i gang i AGF og i Europa. Indtil nu gør de begge det godt på AGF’s U19 hold og får fra tid til anden også snuset til 3F Superliga-fodbolden via en plads i førsteholdstruppen til kampene eller spilletid i testkampe, Future Cup og med en debut i pokalturneringen i sidste sæsons for Jings vedkommende.

Men senior-debuten i ligaen er ikke kommet endnu. Og det kan tids nok komme for de to talenter, der har tålmodigheden og lysten til at arbejde hårdt for at nå deres drømme.

- Det er nogle meget dygtige og gode spillere både Jing og jeg er oppe imod, så vi skal virkelig knokle på og så gribe chancen når vi får den, lyder det fra Diesel Herrington. 

- Man hører altid de der klicheer med, at det er det mentale, der skiller fårene fra bukkene, supplerer Jing.

- Og nu hvor man står og skal tage skridtet til seniorfodbold kan man virkelig mærke at det er rigtigt. Hver dag skal man kæmpe for sin plads. Vise sig frem og tage kampen op mod de rutinerede og dygtige spillere. Og de fleste gange bliver man ikke valgt til. Og så kan man gøre det hele igen ugen efter. Det er dér man skal være stærk i hovedet og bare køre på, træne hårdt og så gribe chancen, når den kommer, siger Jing, mens Diesel supplerer. 

- Phillip (Grobelny, transitionstræner i AGF Talent, red.) er god at snakke med, når det bliver lidt hårdt og man føler alting går imod en. Han kan få en til at forstå tingene og sætte det i perspektiv. Der er ingen tvivl om, at man skal være klar til at møde modstand, når man skal tage springet fra ungdomsfodbold til seniorfodbold. Det er et stort spring, men vi arbejder begge to hårdt for at det lykkes, lyder det fra Diesel. 

Snart gensyn 
For begge drenge venter der snart en sommerferie hjemme i Australien - et længe ventet besøg og gensyn, hvor der bliver travlt med besøg fra familie og venner. 

- Vi har to ferier om året, hvor vi kan være hjemme. Så når vi endelig er hjemme i Australien, skal vi se familie og venner. Så der er som regel stramt program, når vi er hjemme. Men det er fantastisk. Vi nyder virkelig ferierne, slapper af og genoplader batterierne. Og så glæder vi os til at komme tilbage til Danmark og Aarhus bagefter, fortæller Diesel Herrington.

De to australiere skal nu gennemføre de sidste U19-kampe i sæsonen og så venter gensynet med hjemlandet inden opstart med 3F Superliga-holdet kalder i slutningen af juni, hvor arbejdet på træde i fodsporene på landsmænd som Mustafa Amini og Zach Duncan fortsætter for de to gode repræsentanter for ”down under”.