FODBOLD SKAL ØGE LIVSKVALITETEN HOS MENNESKER MED DEMENS  

20.04.2023 08:57

Omsorg, smil og tålmodighed til mennesker med demens er i højsædet, når AGF spiller hjemme i Ceres Park på søndag.

Sammen med Aarhus Kommune sætter AGF nu fokus på demens. Det sker til hjemmekampen på søndag den 23. april mellem mod FC København, hvor mennesker med demens inviteres på stadion sammen med en ledsager. Samtidig lancerer AGF et nyt samarbejde med DBU og fodboldprojektet, FC Demens, som samler dement-ramte i Aarhus om fodbolden.

- Det er vigtigt at skabe opmærksomhed om de rammer, der gør, at mennesker med demens fortsat kan komme til fodbold og følge deres hold. I AGF skal der være plads til alle - også dem, som rammes af sygdom, og det er vigtigt for os, at vi kan bidrage til at gøre opmærksom på sygdommen og være med til, at man stadig kan komme på Ceres Park eller dyrke fodbold i trygge rammer. På den måde bidrager vi også til, at Aarhus bliver en mere demens-venlig by, siger adm. direktør i AGF, Jacob Nielsen.

Til kampen på søndag vil AGF derfor tage imod en større gruppe dement-ramte fra Demensfællesskabet i Østjylland på Ceres Park. Herunder også spillere fra fodboldprojektet FC Demens, der er et motionstilbud fra DBU til mennesker med demenslignende symptomer eller demens i tidligt stadie. I Aarhus træner FC Demens hos AGF’s samarbejdsklub, ASA

- Vores erfaringer viser, at fodbolden kan forebygge sygdommens følgevirkninger for de ramte ved at styrke deres mentale sundhed og øge deres fysiske aktivitetsniveau i fællesskab om sporten og motionen. Og her betyder opbakningen fra AGF meget, da det dels kan være med til at sætte fokus på sygdommen og dels bidrager det også til oplevelser og fællesskab, siger Anders Østergaard, der er projektleder i Kommune & Samfund hos DBU Jylland.

Se indslag med FC Demens på AGF TV her >>>

Til søndagens kamp vil AGF’s anfører spille med et anførerbind med symbolet for demens, ligesom der i AL Bank Fanzonen vil være fokus på sygdommen med stande og konkurrencer.

I pausen af kampen vil der også blive uddelt en pris til ”Årets demensvenlige ildsjæl”. Prisen - der er indstiftet af Aarhus Kommune - uddeles til en person eller gruppe, der gør noget særligt og ekstraordinært for mennesker med demens.

Sammen med AGF’s direktør Jacob Nielsen vil prisen blive overrakt af rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Christian Budde. 

- Aarhus er en demensvenlig by, hvor vi hjælper dem, vi møder i bybilledet, som kan have brug for en hjælpende hånd. Fodbold er inkluderende og samler på tværs af forskelle, alder, køn og baggrund i et fællesskab. Så det glæder mig, at det til AGF-kampen er muligt for en århusianer med demens at gå til fodbold med en gammel fodboldkammerat eller barnebarnet, siger Christian Budde. 

Se mere om Aarhus Kommunes indsats på demensområdet.