AGF FYLDER ÅR: 142 ÅR MED IDRÆT FOR HELE BYEN

26.09.2022 07:27

Aarhus Gymnastik Forening blev stiftet den 26. september 1880.

I dag har AGF fødselsdag. Grundstenen til vores fodboldklub og den forening, vi står på skulderne af blev nemlig stiftet i dag for 142 år siden - den 26. september 1880. Det skete på initiativ af en gruppe driftige borgere med Christian Christensen i spidsen.

Foreningens oprindelige formål var "at fremme og udvikle færdighed i legemsøvelser og våbenbrug blandt sine medlemmer". Senere blev det ændret til: "at virke for gymnastikkens og andre legemsøvelsers udbredelse til så vide kredse som muligt ".

I AGF kunne det århusianske borgerskab dyrke idrætsgrene som herregymnastik, fægtning og hugning. I løbet af nogle år ændrede foreningen imidlertid formål til at udbrede idrætten til hele byens befolkning.

I 1896 kom der atletik på programmet og i 1902 kunne AGF åbne op for en svømmeafdeling.

1902 blev også året, hvor pigeskolen i Christiansgade åbnede en særlig damegymnastikafdeling. Året efter blev børn også budt velkomne i klubben med en drenge- og pigegymnastikafdeling.

Samme år kom fodbolden til og i 1905 kom til tennis til.

Derefter skulle der gå næsten 30 år, før den næste afdeling kom til - håndboldafdelingen - som i 1935 startede op under atletikafdelingen, men to år senere blev gjort til en selvstændig afdeling.

I 1957 kunne håndbolddrengene fra AGF vinde sit første danske mesterskab. Og så skulle der gå næsten 60 år, før AGF fik basketball på programmet. Det skete i 1992. Siden har vi også fået en afdeling for Seniorsport og Hercules og Afrodite, der arbejder med særlige idrætstilbud til børn og unge.

Så fodbolden i AGF er altså ”kun” 120 år gammel.

Fodbolden startede ved, at 13 af foreningens bedste gymnaster blev rekrutteret til et fodboldhold. Initiativtager til oprettelse af en fodboldafdeling var H.M. Lind. Fra 1. januar 1906 blev AGF indmeldt i Jydsk Boldspil Union, og allerede i sæsonen 1907/08 vandt vi det jyske mesterskab. Fodbolden var kommet for at blive. Dyk ned i AGF Fodbolds historie her. 

I 1911 fik AGF sit eget baneanlæg og klubhus ved Dalgas Avenue. Og i 1920 rykkede vi ind på Ceres Park, hvor vi har haft hjemmebane lige siden. Og siden 1942 har vi også haft til huse på Fredensvang.

I 1927 var vi med i den første landsdækkende Danmarksturnering i fodbold, som vi første gang vandt i 1955, hvor vi også vandt den første landspokalfinale med 4-0 over Aalborg Chang.

I efteråret samme år deltog AGF som den første danske klub i den nyoprettede Europacupturnering for mester, hvor vi dog tabte til det franske hold Stade de Reims. Resten er historie som man siger. Se mere om den hos AGF Legenderne her >>>

AGFs første danske mester var lokomotivfører Einar August Møbius, der i 1912 blev danmarksmester i enkeltmandsgymnastik.

Det blev starten på de mange danske mesterskaber - især hjemført af svømme- og atletikafdelingen, men også af fodbold- og håndboldafdelingen - som har placeret Aarhus Gymnastikforening af 1880 (AGF), som den suverænt mest vindende idrætsklub i Danmark. Langt over 300 officielle DIF-mesterskaber har AGF vundet.

Udover klubhuset på Fredensvang og Ceres Park & Arena holder vi i dag også til på Aarhus Svømmestadion, Marselisborg-hallen, Marselisborg Gymnastikcenter, Institut for Idræt, Frederiksbjerg-hallerne og DGI-Huset. I 1880, da foreningen startede var der ca. 40 medlemmer. I dag består AGF af 1880 af ni underafdelinger og har knap 4.500 medlemmer.

Besøg AGF af 1880 her

AGF fejrer vores fødselsdag, når vi den 9. oktober møder FC Midtjylland i Ceres Park. Her dækker vi op til en stor fødselsdagsfest for alle. Køb billet allerede nu >>>