EN KLASSIKER VENTER PÅ SØNDAG
20.10.2022 04:44
På den sidste dag i efterårsferien gælder det endnu et opgør mod Brøndby IF. Her dykker vi ned i den mangeårige rivalisering mellem AGF og Brøndby.
På søndag gælder det et klassisk opgør i Ceres Park, når Brøndby IF kommer på besøg på efterårsferiens sidste dag - søndag den 23. oktober med kampstart kl. 18. Man kan købe billet her >>>
Det er kamp nummer 90 i 3F Superligaens historie mellem AGF og Brøndby IF, men gennem fodboldhistorien har vi haft endnu flere kampe mod Brøndby IF, der historisk set af mange stadig betragtes som vores sande rivaler - selv om der i de senere år også er kommet bid og saft i opgørene mod for eksempel Randers FC og FC København. Men for begge holds tilhængere er søndagens kamp en af dem i sæsonen, der meget gerne må vindes.
- Dengang i 1980'erne, da vi var en fast del i toppen af dansk fodbold, dukkede de der gule opkomlinge fra et sted i nærheden af København op og udfordrede de hvide fra Aarhus. De blev heldigvis sat på plads, da vi vandt mesterskabet i 1986.
- Men de blev ved, og vi udkæmpede store slag over de næste 10 år, hvor de desværre ofte endte med medaljer og vi endte med nitten. Så er der nogen vi gerne vil slå, er det dem fra Brøndby IF, og set her fra Aarhus, er det altid store kampe, når vi møder Brøndby - de største i sæsonen, fortalt AGF-tilhænger, Lars Guldbrandsen til Mediano før endnu en kamp mellem AGF og Brøndby IF tilbage i 2016.
- Lige meget, hvor i tabellen nogen af klubberne ligger, er alle kampe mod Brøndby topprioritet. Det er den klub, vi har hadet i længst tid. Randers FC er som at være i nabokrig. FCK er som at hade sin nye bankrådgiver, men mod Brøndby er det en intens rivalisering fra min barndom, som vi stolt viderefører. Hver kamp er liv og død, det er hævnen over Mogens Krogh, det er Danmarks to mest intense fangrupper og det er for alle legendernes skyld, har Michael ”Jøden” Christiansen, der er rapper og stor AGF-tilhænger fortalt til Brøndby-sitet 3point.dk, hvis stifter og redaktør Nanna Møller Karlsen tilbage i 2016 fortalte, at:
- Det er især de ældre generationer af Brøndby-fans, der stadigvæk opfatter kampene mod AGF som noget særligt. Og selvom opgørene i de senere år ikke har handlet om hverken mesterskaber eller pokaltitler, så ser man dem som en kærkommen lejlighed til at minde hinanden om, hvor store begge klubber er. I den forbindelse er der måske også en form for indbyrdes forståelse de to klubber i mellem - at rivaliseringen mellem AGF og Brøndby er en rivalisering mellem to fodboldklubber uden et 'FC', og i dét kan man finde fælles fodslag. Så i Brøndby vil man rigtig gerne vinde over AGF - det handler ikke om titler, men om historie.
Startede i 1980’erne
Rivaliseringen mellem Brøndby og AGF rækker langt tilbage i historien. Helt tilbage til den gang, der ikke var nogen 3F Superliga, men kun divisioner og hvor de fleste stod op til fodbold. De to klubbers forhold startede tilbage i starten af 1980’erne, hvor vi i AGF var en af de dominerende klubber i Danmark, mens ingen rigtig havde ænset Brøndby IF endnu, der var på vej op gennem dansk divisionsfodbold.
Efter en periode i 70’erne, der var lige så kedeligt som alt andet i det årti, og hvor vi ovenikøbet måtte lide den tort at rykke ned i den daværende 2. division en enkelt sæson, blev 1980’erne en bekræftelse på af, at man stadig skulle regne med AGF i dansk fodbold. Således var der kun to sæsoner i det årti, hvor vi endte uden for top fire. Og udover guldet i 1986 fik AGF sølv to gange og bronze tre gange. Derudover vandt AGF også to pokalfinaler i det årti.
Det var i det landskab, Brøndby IF stak hovedet frem - og det med fremskudt gul brystkasse. Klubbens debutkamp i 1. division blev således vundet hele 7-1 over B1909. Brøndby sluttede sin debutsæson i landets bedste række på en flot fjerdeplads og siden så man sig ikke tilbage. Efter tre år vandt klubben sit første danske mesterskab i 1985 og frem til 1992 sluttede Brøndby ikke lavere end en andenplads i den bedste danske række.
AGF og Brøndby mødte første gang hinanden i den bedste danske fodboldrække den 4. april 1982. Foran 10.000 tilskuere på Aarhus Stadion vandt vi 1-0. Senere lå de to klubber og kæmpede om mesterskabet i flere sæsoner, hvor Brøndby vandt i 1985, mens AGF vandt i 1986 og Brøndby igen i 1987, og fra Brøndby IF’s oprykning i 1982 og i seks sæsoner frem sluttede begge klubber hvert år i top fire.
I samme periode mødtes de to klubber også i pokalturneringen. For eksempel finalen i 1988, hvor AGF’s Lars Lundkvist scorede sejrsmålet til århusianerne i den forlængede spilletid efter Brian Laudrup ellers havde kørt godt og grundigt rundt med det århusianske hold i en af de bedre finaler i nyere tid.
Den kamp vi ikke taler om
Kulminationen på det parløb, der lagde kimen til rivaliseringen, kom i 1996 i en legendarisk kamp, der er blevet kaldt den bedste Superligakamp nogensinde.
De fleste kender historien om, hvordan de to hold indædt kæmpede om guldet gennem hele sæsonen, og det indbyrdes opgør i fjerdesidste spillerunde af Superligaen var derfor en nøglekamp. Vi var 20.000 - nok lidt mere end det - klemt sammen på Aarhus Stadion, hvor vi var vidne til en fodboldoplevelse, der stadig sidder i kroppen på mange af dem, der var velsignet af en tilstedeværelse, men som stadig helst ikke snakker om det. Og vi skal beklage, at minde om kampen, men den er vigtig i forståelsen af forholdet mellem de to klubber.
For kampen sluttede med en bitter pille for AGF’erne, da Brøndbys målmand Mogens Krogh i overtiden udlignede en AGF-føring til 3-3, da han gik med op til et hjørnespark - et mål, der de facto var med til at smide mesterskabet over i Brøndbys hænder. Selv om vi ret beset i en senere runde kunne indhente det tabte, men ikke formåede, at vinde hjemme over OB, hvor vi ellers med en sejr havde kunne genindtage førstepladsen.
Og da så AGF blot fire dage efter den famøse 3-3 kamp tog revanche i pokalfinalen med en 2-0 sejr, føjede året 1996 blot nye dimensioner til rivaliseringen, der holdt ved i årene efter - selv om Brøndby efter mesterskabet i 1996 begyndte en succesrække med flere DM-titler og vi omvendt var langt fra en titel de næste tyve år. Men hver sæson har der alligevel været en særlig elektricitet over kampen, hvor der i nyere tid har været mange mindeværdige opgør.
- Der har altid været en rivalisering, der så kulminerede med 3-3-kampen i 1996. Det var dér det hele toppede. Der er et klart had/kærligheds-forhold til Brøndby. I Aarhus har man stadig tænkt, at nok blev man måske nummer ni i en sæson, men man slog trods alt Brøndby. De opgør er altid som pokalkampe. Jeg kan huske, vi vandt 3-0 på et tidspunkt, og bagefter var der altså ingen, der tænkte på, at vi lå på 8. pladsen, fortalte AGF-ambassadør og århusianer Rasmus Tantholdt, da avisen Urban for en del år siden undersøgte forholdet de to klubber imellem.
- Rivalopgøret med AGF er opstået gennem kampe og en hel fankultur. Opgøret med FC København er noget, der er skabt af medierne. Jeg husker også, at en af FCK's grundlæggere sagde, at klubben var skabt som modstykke til Brøndby. AGF er ”the real deal”. For os, der har været med i mange år, er der et specielt forhold til AGF. Jeg vil ikke sige, at det er direkte had - vi taler da gemytligt om Århus. Det er også en af de udebaneture, jeg altid nyder meget og i fankredse er AGF-kampene dem, man har sjælen med i, sagde Brøndby-tilhænger Niels-Henrik Hansen i samme artikel.
Mortensen glæder sig
I vore dage bemærker AGF-spillerne også, at der er noget særligt over kampene mod Brøndby IF. For selv om tre point er tre point om så modstanderen hedder Lyngby eller Brøndby, så er det som spiller svært at undgå at bemærke, at tilhængerne er meget optaget af kampene mod Brøndby IF.
- Det er en af de store kampe i kalenderen og der er bare noget specielt ved de kampe - det gælder også mod FC København, hvor der i de senere år også er kommet en stærk rivalisering. Men vi kan godt mærke, at der er noget specielt ved kampene mod Brøndby. Der er altid mange fans på lægterne - og det er ærgerligt, at de ikke må få deres tilhængere med på søndag - for alene den store interesse gør jo kampene til noget særligt, siger anfører Patrick Mortensen, der selv har en fjern fortid som ung spiller i Brøndby.
Men som AGF’er har han mødt Brøndby IF ni gange og blandt har været med til mindeværdige sejre, som da vi i 2019 vandt på Brøndby Stadion for første gang i 12 år i en flot 3-0 sejr eller en 3-1 sejr hjemme på Ceres Park i december 2020.
- Vi har givet tilhængerne nogen gode oplevelser mod Brøndby i de senere år og det er naturligvis fantastisk at ku’ være med til, når vi ved, hvor meget det betyder, når vi vinder over Brøndby, siger Patrick Mortensen.
Søndag mødes vi så igen; Brøndby IF og AGF i det 90’ende møde i 3F Superligen og, hvor vi passerer en million tilskuere til kampene de to klubber i mellem - alene i Superligaen. Og så skrives der endnu et kapitel til den lange historie om rivaliseringen med de hviie og de gule fra Vestegnen.