JEG DRØMMER OM AT VORES DØTRE BLIVER MØDT MED SAMME RESPEKT SOM VORES SØNNER

03.05.2022 06:27

For cheftræner i AGF Kvindefodbold, Katrine S. Pedersen, er ligestilling mellem kønnene i fodbold ikke et spørgsmål om, at Gjensidige Kvindeligaen skal kopiere 3F Superligaen, men om at drenge og piger skal have den samme respekt og de samme muligheder, inden for de rammer, der passer til dem. Det arbejder cheftræneren hver dag for i AGF.

Dette er et uddrag af interview første gang udgivet hos Nordic Sportslab i forbindelse med AGF’s engagement i sommerens Global Goals World Cup i Aarhus. Se hele interviewet her >>>

Tekst: Camilla Bevensee
Foto: Liv Møller Kastrup

”Ja daaa.. Hahaa!” lyder det begejstret fra sidelinjen, da to af AGF’s kvindespillere laver en uventet kombination, snyder to modspillere, tager bolden med ud over baglinjen og får point til holdet med de røde overtrækstrøjer.

Udbruddet kommer fra Katrine S. Pedersen. Vi er til træning med AGF’s kvindehold en kold morgen i starten af marts. Den tidligere landsholdskaptajn er fuldstændig optaget af, hvad der foregår på banen, hvor 19 spillere træner pasningsspil og omstillinger.

Det virker næsten som om, det kribler i den tidligere fodboldprofil for at være med på banen, og selvom klokken kun lige har passeret 7.45 om morgenen, er der god lyd på cheftræneren, der ikke kan holde de begejstrede tilråb tilbage.

På trods af at det næsten er umuligt at grave frem uden at skrive ’kvinde’ ind et sted i søgefeltet, er det ikke Peter Schmeichel med sine 129 landskampe, der sidder på rekorden, men Katrine Pedersen med sine 210 kampe i den rød-hvide trøje, der har spillet flest A-landsholdskampe for Danmark.

Hun er også en af kun fire kvinder i Danmark, der har opnået UEFAs PRO trænerlicens, hun har været assistenttræner for det danske landshold over en årrække, og så er hun nu også ambassadør for Global Goals World Cup, en international kvindefodbold turnering, der sætter fokus på FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling - og som AGF bakker op om, når den finder steder i Aarhus til sommer.

- Jeg drømmer om, og tror på, at vi er på vej til at blive mere professionelle i kvindefodbold. Vi er et godt stykke efter det, der er sket på herresiden, men jeg drømmer om, at vi får vores egen historie på kvindesiden, hvor man har muligheden for at uddanne sig ved siden af en topkarriere, og på den måde kan få endnu bedre vilkår - også bagefter, fortæller Katrine S. Pedersen, der startede som træner i AGF i sommeren 2021 efter hun var assistenttræner på det danske kvindelandshold i fodbold.

Dual career for en bedre fremtid
Det er nogle timer siden, at holdet gik i omklædningsrummet efter en intens morgentræning, og der er blevet spist og analyseret data fra dagens træning i mellemtiden. Nu står den på styrketræning for de af spillerne der kan skubbe deres studier til senere, og skole for de yngste i truppen, der går i gymnasiet.

”Skal det være med havre eller letmælk?” spørger Katrine, der har mange roller, og ikke er bange for at hjælpe til, selvom hun har titlen som cheftræner, og har en professionel karriere på øverste hylde bag sig.

- Det er vigtigt at sporten har førsteprioritet, og derfor er spillernes dag indrettet, så vi har dem til træning, både på banen og i styrkelokalet, der hvor de er mest udhvilede, og hvor de også har mulighed for at hvile godt bagefter, fortæller Katrine S. Pedersen, om den professionaliseringsproces de er i gang med i klubben.

Da hun selv var i begyndelsen af sin karriere og spillede otte sæsoner i Aarhus for HEI, der blev til Skovbakken, og som også holdt til på banerne omkring os, hed det aftentræning fire gange om ugen, for at der var plads til skolegang og arbejde for spillerne.

I dag er halvdelen af trupppen på kontrakt, og de er alle sammen en del af et professionelt setup, hvor sporten kommer først.

- Vi arbejder for at ’dual career’ tankegangen kan leve. Det ser vi som det bedste for kvindelige atleter lige nu, men det er helt klart fodbolden der har førsteprioritet, og alle vores spillere tilrettelægger deres liv efter den, forklarer Katrine S. Pedersen, der tror på at det giver en god balance for spillerne, også at have noget ved siden af deres fodboldkarriere. Hun mener dog alligevel at sporten skal have endnu bedre vilkår.

- Det skal være legitimt at gå ned i tid og at tage længere tid om sit studie, når man har sin karriere i sportens verden ved siden af. Jeg tror at vi får spillerne til at præstere bedre på fodboldbanen ved at de også har noget andet de skal, og derfor er den her ’dual career’ tankegang også et værktøj vi kan bruge i arbejdet med at få skabt større respekt for kvindefodbolden, og bedre muligheder for kvinderne, siger Katrine S. Pedersen.

Læs resten af interviewet hos Nordic Sportslab