AGF KVINDEFODBOLD: MATHILDE KRUSE ER TILBAGE

25.05.2022 05:07

AGF Kvindefodbolds Mathilde Kruse er efter en længere skadespause nu igen tilbage på banen. Her fortæller midtbanespilleren om et hårdt, men også et lærerigt skadesforløb.

Efter AGF Kvindefodbolds næstsidste kamp i 2020/2021-sæsonen mærkede Mathilde Kruse noget omkring sit knæ. På råd fra lægestaben blev sæsonens sidste kamp derfor uden den 26-årige midtbanespiller. Det var nu ikke fordi, at skaden i første omgang tydede alvorligt

Efter et tætpakket kampprogram var en slimsæk omkring knæet begyndt at irritere. Det ser man tit, og en sommerpause ville gøre underværker og sikre, at hun igen var toptunet forud for den nye sæson.

- Mit mindset var, at jeg kunne holde pause over sommeren, og så skulle jeg nok være klar igen. Jeg trænede også med et par uger, hvor jeg fik følelsen af, at det nok skulle gå, men så kom irritationen tilbage, og jeg var åbenbart ikke helt fit for fight alligevel, husker Mathilde Kruse tilbage.

Det var starten på, hvad der skulle vise sig at blive et langt, sejt træk for at komme tilbage på fodboldbanen. På det tidspunkt havde AGF’eren ikke i sin vildeste fantasi troet, at hun ville blive sat et år uden for kridtstregerne.

- Omkring oktober 2021 begynder jeg at træne mere med og skrue op for intensiteten. Det går egentlig godt, og jeg kan stille og roligt se lyset for enden af tunnellen. Så sker der det, at jeg til en træning mærker et smæld i mit baglår.

Dommen lød på, at Mathilde Kruse havde sprunget en sene. En skade der endnu engang satte hende på sidelinjen helt indtil april dette år, hvor udsigterne igen var til, at teknikeren kunne tage del i AGF’s kampe.

- I april er jeg der, hvor jeg skal til at med til kamp. Jeg var endda udtaget til truppen forud for weekenden, og så forstuver jeg min fod til fredagstræningen.

En mental kamp
I dag kan Mathilde Kruse se tilbage på skadesperioden med et nøgternt blik udefra. Den 14. maj 2022 gjorde hun comeback for AGF Kvindefodbold, da hun spillede de sidste 25 minutter mod B93. I sidste weekend blev det så til en halvleg i 6-1-sejren over Varde, og midtbanespilleren er langt om længe sine skader helt kvit.

- Kampen mod B93 var overvældende, fordi det var kulminationen på et langt skadesforløb. Momentet, hvor jeg løber ind på banen, er et øjeblik, jeg har forestillet mig mange gange, så det var helt surrealistisk.

- Der har været så mange forskellige bump på vejen, og på et tidspunkt var jeg også nået til et punkt, hvor jeg var i tvivl om, om jeg nogensinde ville komme tilbage, siger Mathilde Kruse, der ikke lægger ikke skjul på, at det har været et opslidende år. Tre skader tre forskellige steder i kroppen satte ikke blot Mathilde Kruse på en fysisk, men også en mental hård rejse.

- De mange tilbageslag tog megahårdt på mig. Den der ruchebanetur og følelsen af aldrig at kunne stole på, at min krop nok skal fungere. Nu var jeg endelig lige begyndt at stole på min krop, og så sker det her. Det var en utryg følelse. Og meget frustrerende. Det er nok det ord, der dækker det allerbedst. Jeg har bare været så frustreret. Man er så magtesløs i det, fordi det er ens krop, man pludselig ikke har kontrol over.

Mathilde Kruse har aldrig været langtidsskadet før. I hendes tid som fodboldspiller er hun kun gået glip af et fåtal kampe, og derfor tog det også ekstra tilvænning at finde ind i et forløb med skader.

- Det har været hårdt at se til udefra. Det har været frustrerende at føle, man ikke har kunne hjælpe holdet. Det var særligt svært i starten af skadesperioden, hvor jeg ikke kunne finde min rolle. Hvad skal jeg gøre? Hvad skal jeg sige? Hvad skal jeg ikke gøre og sige? Det er en helt ny rolle, man skal finde ind i som skadet spiller, siger hun og uddyber:

- Min tilgang har været, at det her år ikke skulle handle om mig. Det har skulle handle om de spillere, der har været kampklar. Det kan jeg også huske, var noget af det første Katrine (S. Pedersen, red.) sagde til mig: ”Det er vildt ærgerligt, du er skadet, og vi er vildt trætte af det, men jeg bliver nødt til at have fokus på dem, som spiller”. Det har jeg faktisk sindssygt meget respekt for.

Glæde i andet end fodbold
Skadesperioden har lært Mathilde Kruse meget. Hendes tilgang har altid været at have interesser og gøremål ved siden af fodbolden: Studie, arbejde, ægtemand, venner, familie. Denne livsfilosofi har den lange pause bekræftet hende i.

- Da jeg fik min skade nummer to, indså jeg, at det her nok kom til at tage noget tid. Der var der en tid, hvor jeg havde brug for at få det hele på afstand. Jeg gav mig selv lov til at have en tid, hvor jeg havde fokus på nogle andre ting i mit liv, fordi det havde jeg brug for rent mentalt.

- Jeg har kunne lægge kræfter, energi og hjerte i nogle andre ting. Det har bekræftet mig i hele min tanke om, at det altid har været vigtigt for mig at have noget andet i livet end blot fodbold. Det er simpelthen en ting, som er vigtigt for mig at sige højt - også til unge spillere. Selvfølgelig er det vildt fedt at gå all in på fodbold og give det al din energi, men det er også skrøbeligt, og jeg har oplevet på egen krop, at det fra den ene til den anden dag kan blive revet ud af hænderne på dig.

Det betyder dog ikke, at Mathilde Kruse ikke længere finder fodbolden vigtig. Snarere tværtimod.

- På den anden side har jeg også kunne mærke, at fodbold er kommet til at betyde mere for mig, end det måske nogensinde har gjort. Jeg har altid været typen, der spillede fodbold, fordi jeg synes, det er sjovt. Jeg har været meget ukompliceret omkring min tilgang til fodbold, men det seneste år har jeg været tvunget til at tænke over, hvorvidt jeg også har lyst til at være i det, når det ikke er sjovt.

- Jeg har bevist over for mig selv, min træner, mit hold og min omgangskreds, at det er noget, som betyder meget for mig, selv når det er forfærdeligt. Fodbolden betyder måske mere, end jeg lige gik og troede.

Motivation i et professionelt setup
Mathilde Kruse var en del af VSK Aarhus, før klubben - sammen med IF Lyseng - blev til AGF Kvindefodbold. Hun har været med fra starten i det nye projekt, og hun finder hele udviklingen omkring klubben afgørende for hendes vej tilbage fra skaderne.

- Der har været en fysisk stab omkring mig, som har støttet og hjulpet mig hele vejen igennem. Jeg har været i et professionelt setup, som har hjulpet mig og givet mig nogle drømme, som har gjort, at jeg har kunne blive ved med at være motiveret. Min drøm har hele tiden været at komme tilbage og spille fodbold i AGF, siger Mathilde Kruse.

- Var det her sket for nogle år siden, hvor det hele ikke var lige så professionelt, kan jeg være i tvivl om hvor motiveret, jeg ville have været. Men fordi der er noget at komme efter i kvindefodbold nu, gør det, at jeg har lyst til at kæmpe for det. Det har betydet utroligt meget for mig, tilføjer Kruse.

Nu ser Mathilde Kruse frem mod sæsonens sidste to kampe, som skal være med til at sikre AGF Kvindefodbold en ny sæson i Gjensidige Kvindeligaen. Den mission starter på lørdag, når Odense Q gæster Ceres Park til en kamp, hvor vi skal sætte tilskuerrekord. Gjensidige giver billetter, så der er gratis éntre.

Så kom ud og oplev Mathilde Kruse og hendes holdkammerater. Find billetter her >>>