ÅRET I SAMARBEJDSKLUBBERNE: ET GODT OG BEGIVENHEDSRIGT ÅR

05.12.2022 12:22

2022 har budt på mange oplevelser og gode stunder med vores samarbejdsklubber.

Det har været et begivenhedsrigt fodbold-år. Også ude i Østjylland i de 54 samarbejdsklubber, som er en del af AGF Klubsamarbejdet, der dækker over alle vores gode samarbejdsklubber, hvor de fleste befinder sig i den østjyske region.

Samarbejdsklubbernes Dag, klubbesøg, Top Center træning, kurser, talentudvikling og meget mere har stået på den fælles dagsorden i 2022. Og i årets løb er der blevet sat fart på aktiviteterne på både drenge- og pigesiden.

- I 2022 oprustede vi med sportslig koordinator med fokus på drengefodbolden. Det har betydet, at vi er kommet endnu tættere på vores samarbejdsklubber med ekstra træningspas ude i klubberne eller på Fredensvang. Men også på pigesiden har vi fået rigtig godt fat i årets løb og den del af klubsamarbejdet er også begyndt at blive godt forankret i klubsamarbejdet. Talentcentret på pigesiden er således i gang med sin anden sæson og det fylder nu også rigtig meget i arbejdet, fortæller René Frost, der er chef for AGF Klubsamarbejdet som både har et sportsligt sigte, men også et mål om at styrke fællesskabet i hele regionen via fodbold, fællesskab og oplevelser.

Det betyder blandt andet, at vi en gang om året inviterer til Samarbejdsklubbernes Dag i forbindelse med en 3F Superliga-kamp på Ceres Park. Her fejrer vi alle vores samarbejdsklubber og hylder det frivillige arbejde ude i klubberne.

Også på kvindesiden er der samarbejdsklubber, der ofte får sig en oplevelse i forbindelse med kampe. For eksempel som indløbsbørn og gæster i Gjensidige Kvindeligaen. Og så kommer vi også tit på besøg ude i samarbejdsklubberne, hvor både herre- og kvindespillere mindst en gang om måneden er på besøg til klubaftner, hvor spillerne træner med børnene og møder dem på deres hjemmebane.

- Den del af klubsamarbejdet handler ikke så meget om talentudviklingen, men mere om at dyrke fællesskabet om fodbolden og det giver os en mulighed for at hylde de mange frivillige ledere ude i klubberne og give nogen oplevelser tilbage til spillere, medlemmer, trænere og forældre. Det bringer os tættere sammen med klubberne og her kan man virkelig se, hvad fodbold kan som en samlet kraft.

- I 2022 satte Samarbejdsklubbernes Dag rekord med antal deltagere og det var en meget positiv og god dag. Konceptet har været det samme gennem flere år, men vi kan mærke, at klubberne nu for alvor tager det mere og mere til sig og bakker op varmt om dagen, og det har virkelig været en af de mange gode oplevelser i årets løb, siger René Frost.  

Endnu mere støtte til talenterne
Talentudvikling er naturligvis også en central del af AGF Klubsamarbejdet, hvor medlemmerne får støtte og opbakning til at udvikle den sportslige del ud i klubberne. For eksempel med mere træning, støtte til lokale talenter og udvikling af lokale trænere.

- I AGF vil vi jo helst ha’ så mange spillere på herre- eller kvindeførsteholdet fra de lokale klubber og fra vores eget område. Man skal gerne se mange spillere med rødder i vores samarbejdsklubber spille på vores førstehold på Ceres Park.

- Derfor er det vigtigt, at vi ikke bare har et godt fodboldmiljø på vores eget anlæg, men det er også vigtigt at have et godt fodboldmiljø ude i klubberne. Så vi støtter mere og mere op om at skabe gode fodboldmiljøer ude i samarbejdsklubberne og har en god vekselvirkning mellem spillere og hold, der kommer på besøg hos os og så vores arbejde ude i klubberne, fortæller René Frost.

En del af talentarbejdet er centret om talentcentrer. Her er der et i Brabrand på drengesiden og et i Ry på pigesiden. Her får spillere med lyst og talent til mere fodbold mulighed for at træne endnu mere end de kan gøre hjemme i klubberne.

- Det har vi kørt på drengesiden i nu en del år og på pigesiden er det nu andet år, vi er i gang. Og det er rigtig velfungerende og kører godt, men nu vil vi også gerne i gang med laget under talentcentret og tilbyde ekstra træning til endnu flere spillere. Så i 2023 går vi i gang med at se på at skabe nogle lokale talentcentre ude i nærområderne, som er for de spillere, der har lyst og motivation nok til at få et tredje træningspas - det vil vi gerne hjælpe til med trænere herfra og med inspiration og uddannelse af lokale trænere. Så vi sætter de overordnede rammer for træningen og så løfter vi opgaven i fællesskab.

Pigefodbolden i fokus
Siden AGF Kvindefodbolds fødsel i 2020 har der været turbo på talentudviklingen på pigesiden, hvor der allerede er opbygget en god erfaring hos VSK Aarhus og IF Lyseng, der udgør de to ud af de tre klubber bag AGF Kvindefodbold. Og træningen og konceptet er blandt andet så godt, at en pigespiller kører helt fra Haderslev for at deltage.

- Det har været et behov i vores samarbejdsklubber gennem flere år, at vi fik sat et større fokus på pigefodbolden. Det er vi lykkes rigtig godt med og i 2022 har vi sat endnu mere fart på det. Og vi er ved at få udviklet et godt tilbud i AGF til samarbejdsklubber på talentsiden, hvor der ikke er så mange tilbud i Jylland. Her er vi en af de klubber, der -sammen med vores samarbejdsklubber - satser på det her område og prioriterer det, siger René Frost, der fik syn for sagen, da han i efteråret kunne præsentere en klub fra Fredericia som ny samarbejdsklub på pigesiden. Og det er sjældent set i dansk fodbold, at to klubber så langt fra hinanden rent geografisk indleder et samarbejde.

- Men det understreger jo bare, at vi har gang i noget positivt. Det kan man også se på, hvor mange ungdomslandsholdsspillere, der kommer fra AGF. Og når en pige kører herop fra Sønderjylland til hver eneste træning på vores talentcenter med den begrundelse, at, at der ikke er noget lignende tilbud til hende mellem hendes hjemby og Aarhus, så bekræfter det jo blot, at vi er på rette vej og det kan vi godt tillade os at være stolte af.