ÅRETS LEGENDE: TØFTING OG LANDSHOLDET
01.04.2022 14:34
Årets Legende 2022 havde ikke kun en gloværdig karriere i AGF. Også det danske landshold har haft stor glæde af Stig Tøfting. Og han var holdets mand, arbejdsom, klog og en ener. Sådan lyder det fra tidligere landsholdskollega Thomas Gravesen og den tidligere landstræner Morten Olsen, der her tager dig med tilbage til Tøftings tid i rødt og hvidt.
På søndag bliver Stig Tøfting fejret som Årets Legende 2022, når vi møder Vejle Boldklub i Ceres Park i 3F Superligaen. Men udover at spille i AGF-trøjen har den hårdføre midtbanespiller også en flot fortid på det danske landshold med 41 landskampe på CV’et.
I forbindelse med kåringen til Årets Legende er AGF dykket ned i Tøftings landsholdskarriere med den tidligere landsholdskollega Thomas Gravesen og den tidligere landstræner Morten Olsen, der på AGF.dk sætter ord på Stig Tøftings betydning for det danske landshold, samt hvilken holdkammerat han var i den rød-hvide trøje.
Stig Tøftings A-landsholdskarriere begyndte i januar 1993. Her fik han sin debut i en testkamp på udebane mod USA, da han blev skiftet ind i stedet for Michael ’Mio’ Nielsen i det 20. minut.
Fem år senere var han i aktion i en stor landskamp i sin blot sjette optræden på det danske A-landshold. Det var i VM-kvartfinalen mod Brasilien i 1998, hvor han blev skiftet ind efter pausen i stedet for Allan Nielsen. Danmark tabte som mange måske husker 3-2 i en kamp, hvor Stig Tøfting fik gult kort.
- På banen var Stig den aggressive type på landsholdet. Men udenfor banen var han den mere rolige og tænkende type, hvilket også hang sammen med en alder på 30 år samt kone og børn. Jeg havde et fremragende forhold til ham, fortæller tidligere landstræner Morten Olsen, der arbejdede med Tøfting i de første år af sin landsholdskarriere.
Stig Tøftings første landskampsmål kom i 1999 i en EM-kvalifikationskamp på udebane mod Wales, der endte i dansk sejr på 2-0. Her scorede han på straffespark i det 90. minut i en kamp, der i øvrigt blev spillet på Anfield i Liverpool. Nationalstadionet i Cardiff var nemlig under ombygning på daværende tidspunkt.
Bare fem måneder senere kom det mål, der står tilbage som det seneste landskampsmål for Stig Tøfting. Det var i det første playoff-opgør ude mod Israel i EM-kvalifikationen. Her sendte han et knaldhårdt frispark forbi muren og over i det lange hjørne til 3-0. Danmark vandt kampen med hele 5-0.
I 2000 spillede Stig Tøfting for første gang en landskamp sammen med Thomas Gravesen. Det var i en testkamp mod Belgien i Parken, der endte 2-2. Midtbaneduoen nåede at spille sammen i 15 landskampe for Danmark, og Thomas Gravesen understreger Stig Tøftings store indflydelse på det danske A-landshold på daværende tidspunkt.
- For mig var Stig noget af det allervigtigste på det danske landshold dengang. Han var bindeleddet mellem forsvar og angreb, og han fik tingene til at se nemme ud. Stig var et fantastisk eksempel på en dygtig midtbanespiller, siger Thomas Gravesen.
Ingen over holdet
Med sin hårdføre spillestil var Stig Tøfting aldrig bange for at sætte sig igennem i en tackling. Deraf kom også det velkendte øgenavn ’Plæneklipperen’, som han blev kendt under og som stammer fra tidligere landstræner Richard Møller Nielsen.
Den fightende indsats på banen blev mere eller mindre et varemærke for den aarhusianske midtbanelegende. Det hørte til sjældenhederne, at han gik i omklædningsrummet uden jord og græs på trøjen. Men udover den evige arbejdsindsats var Stig Tøfting også holdets mand ifølge Thomas Gravesen.
- Stig krævede meget af sine holdkammerater, og det var også en af grundene til, at vi var så succesfulde dengang. Han gik altid på træningsbanen for at blive bedre til at spille fodbold. Stig var lidt ligeglad, om han selv skinnede, så længe holdet var godt spillende. Han satte sig aldrig over andre. Altid i holdets tjeneste. Det er en af de ting, som jeg respekterer ham rigtig meget for, fortæller den tidligere landsholdskollega.
- Det var vigtigt at have en spiller på holdet som Stig, der ikke var egoistisk. Han var en spiller, der gav alt for holdet. Alle spillere var lige meget værd - især hvis de gjorde en stor indsats.
Morten Olsens forlængede arm
Stig Tøfting og Thomas Gravesen spillede på landsholdet i Morten Olsens første tid som landstræner for det danske A-landshold. Olsen blev ansat i november 1999, og han udtog Tøfting og Gravesen til blandt andet EM-slutrunden i 2000 og VM-slutrunden i 2002.
Det gode forhold mellem Morten Olsen og Stig Tøfting kom til udtryk på særligt ét punkt på landsholdet.
- Stig og jeg blev hurtig enige om, at gode mennesker er født i august i løvens tegn. Og da vi begge er født den 14. august - han i 1969 og jeg i 1949 - så var det ligesom om, at vi var enige om nogle ting allerede fra start, lyder det fra Morten Olsen, så man kan høre smilet i telefonen fra Belgien.
- Hvor end han spillede, så strålede det ud af Stig, at han var en vindertype. Han var både en aggressiv og klog spiller, som tænkte spillet. Han var altid opsat på at spille fodbold, han glædet sig til at træne og til at spille kampe og vise det på banen. Derfor var jeg heldig at have ham på landsholdet, hvor han spillede nogle rigtig gode kampe.
Thomas Gravesen deler Mortens Olsens betragtninger om Stig Tøfting.
- Stig var utrolig intelligent, hvad det angår positionering og afleveringer på banen. Han forsøgte altid at give en aflevering til sine holdkammerater, som de kunne bruge til noget, siger Thomas Gravesen.
- Han havde også taktisk snilde, og han var garant for at fortælle, hvordan vi skulle spille. Han var lidt en forlænget arm for Morten Olsen, og det gjorde, at vi også kunne spille efter taktikken i selv de mest hektiske perioder.
Under Morten Olsens ledelse spillede det danske landshold sig i ottendedelsfinalen ved VM i 2002. Her hed modstanderen England i en kamp, hvor både Stig Tøfting og Thomas Gravesen var med fra start overfor engelske profiler som David Beckham, Paul Scholes og Michael Owen.
Vejen til ottendedelsfinalen bød på danske sejre over både Frankrig og Uruguay i gruppespillet. I kampen mod Frankrig lavede Stig Tøfting en fremragende assist. Fra kanten af feltet sendte midtbanemanden et indlæg over i det bagerste rum til Dennis Rommedahl, der kvitterede med en scoring til 1-0.
Men fire dage senere sluttede det hele med et nederlag på 3-0 til England, i hvad der også blev Stig Tøftings sidste landskamp for Danmark.
- Jeg husker en episode, hvor vi spillede mod England. Her sagde David Beckham til både Stig og jeg: ’Det her bliver sgu en hård kamp mod jer’. Vi (Landsholdet, red.) var ved at få opbygget respekten ude i verden med landsholdet på det tidspunkt, siger Thomas Gravesen.
Fortjent legende
Her knap 20 år efter nederlaget til England er Stig Tøfting nu blevet kåret som Årets Legende 2022 i AGF. En hæder, der kommer på bagkant af over 200 kampe, en sølvmedalje og to bronzemedaljer samt to pokaltitler i AGF-trøjen.
I søndagens kamp mod Vejle Boldklub vil Ceres Park danne rammerne om en hyldest til en af de største spillere gennem tiderne i AGF. Han kommer ind i en eksklusiv klub med Martin Jørgensen, John Stampe, Henry From, Aage Rou Jensen og Troels Rasmussen.
Ifølge Thomas Gravesen er det helt berettiget, at Stig Tøfting nu bliver hædret som Årets Legende.
- Stig har givet alt for AGF. Derfor er det fuldt fortjent, at han får den her pris. Han var en ener, med den måde han gjorde tingene på dengang. Han er et eksempel på, at man kan nå rigtig langt i fodboldverdenen med hårdt arbejde og den rigtige indstilling, siger den tidligere landsholdkammerat.
Søndag hylder vi Stig Tøfting som Årets Legende for hans bedrifter for AGF. Kom i Ceres Park og vær med - køb billetter her >>>