AGF KVINDEFODBOLD: FREMO FIGHTER NU FOR AARHUS

22.04.2022 06:30

AGF Kvindefodbolds, Tina Fremo fortæller her om valget mellem ski og fodbold, et årtis topfodbold i Norge, sæsonens mål-kåringen og balancen mellem fodbold og livet ved siden af. Kom tæt på vores norske fighter her.

Vi kender AGF Kvindefodbolds Tina Fremo som en alsidig back og som hende, der bankede et frisparksmål ind i de døende minutter mod Kolding Q, der senere blev efterårets mål. Men hvem er spilleren, der nu har været i AGF i over et år siden hun til Aarhus i februar 2021.

AGF.dk har sat Fremo stævne inden liga-holdet i morgen spiller på udebane i Odense i jagten på vigtige point mod en ny sæson i Gjensidige Kvindeligaen. For Fremo startede fodboldkarrieren som tusindvis af andre nordmænd med et dillema. For da hun voksede op i Trondheim stod hun i et valg mange andre norske børn har har stået i; skal man spille fodbold, eller skal man stå på ski?

- Tidligt i barndommen blev jeg introduceret til langrend, fordi min far dyrkede det, så jeg skulle egentlig have været skiløber, når jeg blev stor. Det var i hvert fald planen, siger Tina Fremo.

Men sådan gik det som bekendt ikke. For ligesom hun blev draget af pisterne på de norske fjelde, havde hun også en storebror, som elskede at spille alle mulige slags boldspil. Og så skulle den tre år yngre Tina selvfølgelig også være med. Og det med fodbold var hun god til.

- Jeg mærkede tidligt, at jeg havde et talent for fodbold, så det faldt mig naturligt at vælge, siger hun om beslutningsprocessen om, hvorvidt hun skulle lægge støvlerne eller skiene på hylden.

Og fornuftigt var det, at det blev sidstnævnte, der blev fravalgt. For da hun var 18 år gammel, blev hun - i øvrigt, mens hun stadig dyrkede langrend - tilbudt at spille for Kattem IL’s i den bedste, norske række. Her spillede hun tre sæsoner, der var meget lærerige.

- Vi havde en træner, som troede meget på os unge spillere, mens de ældre også tog sig af os. Vi var en nyoprykket klub, så der var ikke de store forventninger til os, og jeg udviklede mig meget her, siger Tina Fremo.

Norsk storklub og dansk udlandseventyr
Tina Fremo klarede det faktisk så godt i Trondheim-klubben, at hun i 2011 blev kåret til årets spiller i klubben, og hun husker tilbage på tiden i Katten IL som positiv med gode minder. Desværre kom en konkurs i vejen for klubben få år senere, hvilket betød, at Fremo i 2013 måtte tage til storklubben Trondheims-Ørn, der senere blev til Rosenborg BK.

- Det var selvfølgelig en stor klub at komme til. Tingene blev gjort mere professionelt, og vi kom flere fra Kattem, som skulle bevise, at vi skulle være i startopstillingen.

- Det var en klub, der havde haft sin storhedstid, men som skulle bygge sig selv op igen. Da jeg kom, lå klubben midt i rækken, hvilket var usædvanligt for klubben, der var vant til at kæmpe i toppen, men for mit vedkommende føler jeg, at jeg hele tiden udviklede mig, både på og udenfor banen, så når jeg tænker tilbage på tiden, var det hele meget lærerigt og sjovt at være med til at bygge klubben op igen.

Fremo fremhæver blandt andet en pokalfinale mod Lillestrøm i 2014, hun var med til at spille, men desværre tabte. Tina Fremo blev i Trondheims-Ørn indtil 2019, hvor hun efterlod klubben i så god stand, at de har ligget nummer to i ligaen de seneste to år. Men hun skulle videre. Og her ventede AGF i Tina Fremos sydlige horisont.

- I slutningen af min tid fik jeg ikke så meget spilletid, som jeg gerne ville have haft, så jeg søgte nye udfordringer. Og efter 11 sæsoner bag mig i den norske liga sagde jeg ja, da tilbuddet om at prøve den danske liga kom på bordet, siger Fremo om skiftet til AGF.

Og i og med, at AGF Kvindefodbold først blev etableret i sommeren 2020, kom Tina Fremo med næsten helt fra start i den nye århusianske satsning, og det var noget, hun syntes var en spændende udfordring.

- Det har været utroligt lærerigt at prøve en ny liga. Jeg nåede at få spillet sammen med mine nye holdkammerater inden Katrine (S. Pedersen, nuværende cheftræner) kom til. Og hun har nu tilføjet sine tanker og ideer til hvordan vi skal spille, som egentlig minder mig meget om de professionelle tider, jeg havde hjemme i Norge. Men det er klart, der har været en stor forandring fra de første par måneder, jeg var her.

Sæsonens mål og livet udenfor fodbolden
Hvis Tina Fremo skal kigge tilbage på sin hidtil korte AGF-karriere, er der nok et øjeblik – nærmere specifikt et mål - der springer i øjnene.

Vi skruer lige tiden lidt tilbage. Vi skriver 20. august 2021. AGF’erne er desperate for at starte den nye sæson ud med en sejr i en kamp mod Kolding. Men i det 93. minut står der fortsat 1-1, inden AGF får tildelt et frispark fra cirka 30 meter. Og så må vi hellere lade Tina Fremo selv fortælle, hvad der så sker.

- Normalt plejer det jo at være (Cecilie, red.) Johansen, der sparker frispark, men hun var skiftet ud, så jeg gik op for at sparke. Det havde jeg også prøvet før. Jeg så, at der var en lille åbning i det lange hjørne, og så skulle jeg bare sørge for at få den over muren og virkelig give den kraft.

- Da jeg så bolden ryge ind, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle gøre. Der gik så mange følelser igennem kroppen, for jeg vidste, at det var en utrolig vigtig kamp, hvor vi skulle komme godt fra start og vise, at vi kunne følge med. Det var nok en følelse, jeg sent vil glemme. Det vil jeg nok huske resten af mit liv, fastslår Tina Fremo.

Og det flotte frisparksmål var endda så flot, at det af AGFs fans blev kåret til sæsonens mål på tværs af både køn og årgange. Noget, Tina Fremo naturligvis er stolt af.