FANS TOG FAT: STADION-SÆDER FÅR NYT LIV

22.01.2024 09:49

Sæder fra Ceres Park får nyt liv på midlertidigt stadion.

Inden Aarhus søndag hyldede landets nye konge på Store Torv var en større gruppe AGF’ere samlet på Ceres Park til en arbejdsdag. For arbejdet frem mod en ny hjemmebane er så småt gået i gang.

Men inden nedrivningen for alvor går i gang af den gamle hovedtribune, så er der forberedelser at gøre. Blandt andet skal mange af de gamle sæder fjernes fra tribunen, så de kan genbruges nye steder - blandt andet på vores midlertidig hjemmebane i Vejlby fra 2024. Derfor havde vi søndag inviteret til arbejdsdag, hvor mange AGF-fans dukkede op for at give en hånd med at fjerne de første sæder på Hørkram Tribunen.

- For AGF er det afgørende, at vi som fodboldklub går forrest med et engagement inden for bæredygtighed, og således er ansvarlighed og genanvendelse en afgørende del af den kommende nedrivningsproces. Derfor har vi søgt om og fået lov til at genbruge elementer fra det samlede stadion - blandt andet nogle af de gamle sæder fra Hørkramtribunen, som vi genbruger og giver værdi igen til det nye stadion i Vejlby, fortæller bæredygtighedsansvarlig i AGF, Sine Hausner. 

I alt har Aarhus Kommune og AGF reserveret samlet 2.500 sæder, som efter planen skal genbruges på andre af byens idrætsanlæg. Også andre dele af Ceres Park skal bruges igen under en eller anden form.

For eksempel skal trappetrin og såkaldte L-elementer i beton fra tribunerne få nye funktioner rundt i området omkring det nye stadion, hvor en opdateret idrætsby med blandt andet nyt atletikstadion og en ny stor aktivitetsplads skyder op over de næste par år.

- Vores udgangspunkt er et ønske om at genbruge eller genanvende så meget som muligt af det, vi tager ned. Jo mere, vi kan genbruge, jo mindre nyt skal der produceres, og i byggeriet. Jo mere, vi kan genbruge, jo mindre nyt skal der produceres, og i byggeriet er det typisk fremstillingsprocessen, der er tung på klimakontoen, fortæller Hardy Pedersen, der er projekt-direktør for Kongelunden. 

Det er nedbrydningsfirmaet P. Olesen - der som en del af entreprisekontrakten med Kongelunden - råder over det stål, beton og øvrige materialer, der bliver tilbage fra det eksisterende stadion.

Ud over de plastsæder, betonelementer og andre materialer som Aarhus Kommune og AGF allerede har sat sig på til genbrug, har der også været henvendelser fra blandt andet andre sportsklubber rundt i landet om at aftage materiale, ligesom der er AGF-tilhængere, som har spurgt på muligheden for at erhverve sig et sæde.

I den forbindelse oplyser Kongelunden, at det endnu ikke ligger fast, hvad planen er for de resterende materialer - om det skal gå til direkte genbrug eller en anden genanvendelse.