TOSSET OPBAKNING GENNEM 30 ÅR

25.11.2023 17:22

Fanfraktionen, Tossehjørnet har rundet 30 år.

Der har været flotte jubilæer på lægterne i de senere år. AGF Fanclub Aarhus passerede sidste år de 30 år. Samlet for Aarhus er nu på sit tolvte år efter de fejrede 10 års jubilæum i 2021.

Og forleden kunne en mindre, men absolut ikke mindre loyal gruppe fejre sit 30. år, da Tossehjørnet var til Legendernes Dag.

De fleste har nok bemærket Tossehjørnet, som fra sit udgangspunkt på den øvre del af tribunen - som reglel på Ceres Tribunen næsten bag målet - bakker holdet på deres helt egen afslappet, men stadig meget engageret måde.

Det hele startede for 30 år siden i den legendariske pladeforretning, Route 66, der den gang lå på Bruuns Bro, men som i dag ligger i Fredensgade.

Indehaver Martin Lindholm var stor AGF-tilhænger og musikelsker. Det resulterede sig blandt andet i AGF-hyldestpladen "Det er tanken, der tæller",hvor 13 lokale bands sang indspillede hver deres hyldestsang til AGF.

Martin Lindholm samlede i 1990’erne en lille gruppe AGF-tilhængere, som også havde kærligheden til musikken til fælles.

- I starten var vi forskellige fraktioner, der mødtes i Tossehjørnet, så Tossehjørnet var altså stedet, hvor vi mødtes på stadion. Vi var en del som mødtes igennem Route 66, hvis indehaver Martin Lindholm rummede skæve eksistenser og samlede folk op, der kunne bruge en hånd. Martin sørgede for, at vi havde et klublokale i Jægergårdsgade, hvor vi mødtes før og efter kampene.

- Vi kaldte os Mælkedrengen. Fordi vi var og er farveblinde, vi ser mennesker og sådan er det stadig, fortæller Freddy Kirszner, som er en af de mange, der stadig holder fanen højt og sørger for, at der stadig er liv i Tossehjørnet, så mange år efter stiftelsen i Route 66.

En af traditionerne er, at gruppen før hver hjemmekamp mødes ved Stadionsøen til en Top og en optaktssnak. Her er alle velkommen og gruppen har i de senere år fået selskab af nye medlemmer, som bliver modtaget med åbne arme.

- Når vi forlod lokalet i Jægergårdsgade drog vi ud til søen, hvor vi mødtes med de andre tosser. Deriblandt Duck-stabbers, som i bund og grund kun bestod af Marc. Marc husker mange som ”andemanden”. Han kastede altid med fjer og når AGF scorede truttede han i sit andekald og råbte ”4-0”. Vi vandt sjældent 4-0, men det var et ritual, som mange andre ritualer. Og det med 4-0 hænger stadig ved.

- Ved søen kunne vi så støde på de andre tosser. Og tosser, ja det var og er vi. Den gang var der flere punks- og metalhoveder og andre lidt skæve eksistenser, men det var lige meget - der var og er plads til alle. Alle med en skæv humor og alle interesseret i fællesskabet og i fodbolden, fortalte Freddy Kirszner til agf-forum.dk i forbindelse med jubilæet.

Da det nuværende Ceres Park blev til i starten af dette årtusinde blev gruppen endnu mere sammentømret og kaldte sig nu Tossehjørnet.

Nu uden Marc og Martin, der begge desværre er døde. Men der er kommet nye til og de gamle ”tosser” holder fortsat fanen højt.

- Hvis man har lyst til at fyre med romerlys eller hoppe og synge hele tiden, så er det ikke Tossehjørnet, man skal være i. Men har man lyst til at være en del af et fællesskab, så er Tossehjørnet et godt sted. For det er et åbent og uforpligtende fællesskab med nogen søde og rare mennesker.

- Den dag i dag, er det stadig de samme værdier, der er bærende for vores engagement. Vi har intet medlemskab - blot et uforpligtende fællesskab med fælles interesser. Og det er stadig de værdier, som Martin og Marc stod for, som vi står for i dag - nemlig at hylde forskelligheden og plads til mennesker som de er.

- Nu står vi foran 30 år mere på et nyt stadion. I dag er der heldigvis også kommet flere yngre mennesker til, som vi håber vil tage teten videre, når vi andre genforenes med Martin og Marc, siger Freddy Kirszner.

Et stort tillykke med de 30 år til Tossehjørnet. Vi glæder os til de næste 30.

Man kan kontakte Tossehjørnet via deres profil på X