Klubben

Når OL kolliderer med et sammenpresset program i Superligaen og Europa

AF: AGF - 01. juli 2021

Nuancering af artikel i Århus Stiftstidende omkring manglende frigivelse af spillere til OL.

Under overskriften ”Farvel til OL: AGF nægter tre spillere at tage til Tokyo” bragte Århus Stiftstidende tirsdag en artikel omkring AGF’s beslutning om ikke at frigive tre spillere – Gift Links, Alex Gersbach og Zach Duncan - til den forestående OL-slutrunde. Udlægningen er – sædvanen tro, fristes man til at sige - dog trukket en del skarpere op i avisen, end det forholder sig i virkeligheden, hvorfor AGF har fundet det på sin plads her at nuancere og uddybe baggrunden for beslutningen.

Helt fra begyndelsen har der været en god dialog med de nationale forbund, som AGF generelt har en god relation til, og som respekterer vores argumenter i denne sag. Sportschef Stig Inge Bjørnebye har også haft teamsmøder med både den australske og sydafrikanske U21-landstræner, der ligeledes har udvist forståelse for vores beslutning. Det samme gør sig gældende med de tre spillere, der selvfølgelig gerne ville have oplevet en OL-slutrunde, hvis de i sidste ende var blevet udtaget, men de kan også se udfordringerne fra klubbens side og har forståelse for vores beslutning – en forståelse, der slet ikke kommer frem i avisartiklen. Der ligger en række forskellige forhold til grund for beslutningen, og da det kun er få af dem, der fremgår i avisen, har vi her kort oplistet dem:

  • Superligaen starter allerede i midten af juli – i modsætning til mange andre ligaer i Europa, hvor turneringsstarten først er en måned senere. Det vil stille AGF i en konkurrenceforvridende situation, hvis klubben skal undvære flere spillere i mere end en måned. Den samme udfordring gjorde sig i øvrigt gældende i 2016, da Danmark havde et hold med i den olympiske fodboldturnering. Dengang blev DBU og klubberne enige om at lave en fælles aftale, der blandt andet betød, at DBU ikke udtog spillere fra de fire klubber, der skulle spille europæiske kampe.
  • AGF skal som bekendt repræsentere Aarhus i Europa i denne sæson, og såfremt vi klarer os godt i kvalifikationskampene til Conference League, kan vi fra d. 18. juli, hvor Superliga-sæsonen starter, og frem til og med slutningen af august se ind i et kampprogram, der potentielt byder på to kampe om ugen (torsdag – søndag) – i alt 13 kampe i løbet af halvanden måned. Derfor er klubben nødt til at have alle spillere til rådighed i denne periode.
  • Behovet for en bred, kampdygtig trup forstærkes af, at der pt. er flere spillere, der sidder udenfor med skader. Disse skader er trukket med ind fra den forgangne sæson, hvor spillerne var igennem et meget sammenpresset program på grund af Covid19. Det er på den måde en force majeure-situation, som klubben er nødt til at tage alvorligt, og i den situation er den primære opgave at beskytte klubbens interesser.
  • Såfremt AGF skulle have frigivet de tre spillere, skulle de have været afsted med deres respektive landshold fra slutningen af maj, hvor Superligaen sluttede, og helt frem til potentielt 8. august. Og hertil kommer ferie, som de skulle have afviklet efterfølgende – altså netop i den periode, hvor førsteholdets kampprogram er allermest sammenpresset. Det skal også med, at ingen af spillerne har været endeligt udtaget til OL. De skulle først igennem en udtagelsesfase med træningslejr og testkampe.
  • Oveni dette kommer så hele Covid19-situationen og alle de risici, som spillernes deltagelse i OL vil kunne føre med sig. En af de pågældende spillere har netop fået udskudt sin træningsopstart, fordi han blev corona-smittet, mens han var hjemme på ferie. Ikke nok med at de selv vil kunne blive smittet med Covid19, hvis de deltager i OL. Der vil også være en risiko for, at de trækker smitten med hjem og lægger vores Superliga-trup ned, hvilket også har været kraftigt med i overvejelserne.
  • Endelig skal det også med, at to af spillerne praktisk talt ikke har spillet kampe det seneste år på grund af langvarige skader. De har behov for at komme ind i et kontinuerligt forløb, hvor vores fysioterapeuter kan dosere deres træning og kampe korrekt, og det ville vi give køb på, hvis de blev udtaget og skulle spille mange kampe i løbet af en kort periode.

Ideelt set havde AGF naturligvis gerne stillet spillere til rådighed til OL, da det er en ære for klubben at have spillerne med til en så stor begivenhed. Men under de givne omstændigheder har det desværre ikke været muligt, og beslutningen er alene taget, fordi AGF er til for Aarhus, og fordi AGF vil gøre alt det bedste for byen, fansene, sponsorerne og aktionærerne.

Koncernpartnere

+